Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varm film med allvarlig underton

Originaltitel: Brammetje Baas

Premiär: 25 oktober 2013 Bio Regina

Regi: Anna van der Heide

Med: Coen van Overdam, Katja Hebers, René Groothof med flera.

Svenska röster: Adrian Bratt, Tea Stjärne, Figge Norling med flera.

Speltid: 1 tim 23 min

Censur: Barntillåten

Ingen längtar så mycket efter att börja skolan som sexårige Bram. Han älskar att lära sig saker och drömmer om att bli uppfinnare. I första klass hoppas han få svar på alla sina frågor ("varför kommer det tårar när man är ledsen, varför är mjölken vit, varför luktar hundar varandra i rumpan?") och lära sig kinesiska och hieroglyfer.

Men ingenting blir som Bram har tänkt sig. Hans sprittande ben och vandrande tankar irriterar magister Fisk - en lärare av den gamla skolan - och dagarna i klassrummet förvandlas snart till en plåga. Han blir utkastade från lektionerna och förödmjukas inför klassen, samtidigt som hans kärleksfulla föräldrar börjar se honom med nya ögon. Kritiska ögon.

"Bram med myror i brallorna" är en underbar film för barn: varm, spännande och med ett stort allvar. Men det som gör den fantastisk är dess orubblig lojalitet med sin huvudperson. Det är genom Brams egna ögon vi får upptäcka hans värld, det är han som är normen, mittpunkten, stjärnan. Om inte filmen hade marknadsförts med affischtexten "alla älskar någon med ADHD", hade jag nog helt missat att Brams charmiga särlighet hänger ihop med en diagnos.

I stället för att problematisera Bram, gör filmen omvärlden till problemet - läraren som inte vet hur han ska kanalisera Brams energi in i lärandet, klasskamraterna som stilla accepterar den torra undervisningen, föräldrarna som så lätt låter sig påverkas av skolans syn på Bram. Eller som Bram själv uttrycker det: "Att magistern inte förstår mig, det är inte så konstigt. Att mamma inte förstår mig längre, det är inte bra."

Biolanseringen av Anna van der Heides film är en del av Folkets Bios barnfilmsserie "Six-ten", med kvalitetsfilmer för barn mellan sex och tio år. Utan den satsningen hade svenska barn aldrig fått möjlighet att se denna holländska pärla (med svenska röster!) på bio. Det är en hjälteinsats för alla barn, med eller utan myror i brallorna.

noje@tt.se