Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsunik vindtunnel på Campus

Nu går startskottet för bygget av en unik vindtunnel på Mittuniversitetet i Östersund.
– Det här gör att vi befäster positionen som världsledande inom vintersport, säger Henrik Ståhl, avdelningschef på Mittuniversitetets Sports tech.

I höst kommer Mittuniversitetet att få en ny byggnad. En världsunik vindtunnel för tio miljoner kronor utrustad med både rullband och sprinklers för att simulera regn. Det avslöjades på en pressträff på onsdagen.

Mannen bakom är Mats Ainegren, Sportstech, universitetets avdelning för sportprylsuppfinningar.

– Det var i samband med att vi utvecklade den här rullskidan som har ställbart motstånd åt båda hållen som vi på Sportstech kom på tanken att det vore bra med en vindtunnel, säger han.

Hyresvärden A4 Campus med vd Thomas Fuchs i spetsen kom in på ett tidigt stadium.

– Tidigare har åkarna kanske fått åka ner och stå i en biltunnel i Tyskland. Och då har det varit klockan tre på natten, det slipper man nu, säger Thomas Fuchs nöjt.

Det mesta är färdigt och förhoppningen är att bygglovet ska gå igenom nästa vecka.

– Just nu håller vi bara på att värma marken. Så att vi kan sätta i gång när vi får klartecken, säger Thomas Fuchs.

Smakar det så kostar det. Vindtunnelns prislapp på tio miljoner finansieras till ungefär en tredjedel var av Östersunds kommun, Mittuniversitetet och EU:s utvecklingsfond. Tillväxtverket, som har sitt kontor bara ett par hundra meter ifrån, sköter tillsynen av EU-pengarna.

– Vi brukar ju få åka ut på tillsyn av olika projekt. Men här är det ju bara att titta ut genom rutan för att kolla hur det går, säger Maria Jonasson, handläggare på Tillväxtverket.

Camilla Olsson representerade Östersunds kommun på pressträffen.

– Det här stärker Östersund och Mittuniversitetet. Ingen kommer ihåg den som var tvåa eller trea med något. Alla kommer ihåg den som var först. Och det är vi nu, säger hon.

Sportstechs avdelningschef Henrik Ståhl är en av dem som kommer att få "leka" med den nya vindtunneln som kommer att kunna blåsa i upp till 15 meter per sekund. Eller ungefär 50 kilometer i timmen.

– Det är viktigt att få göra tester i så verklighetstrogen miljö som möjligt. Här kommer vi att kunna göra inomhustester som ligger väldigt nära verkligheten. Vindtunneln gör också att vi kan ha rullbandet i nerförsbacke, säger han.