Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsspelare intar Östersund och Conifa World Cup

Östersunds FK har dragit sig ur det ekonomiska ansvaret för Conifa World Cup.
– De ville inte vara med, berättar Per-Anders Blind.

Mästerskapet – som startar på söndag – var tänkt att bli ett delat arrangemang mellan Östersunds FK och Conifa. Så blir det inte.

– Vi och ÖFK skulle dela på det, 50–50, men de drog sig ur. Det innebär att vi tar det hela och all risk, säger Luleåbon Blind, som är president för Confia.

Per-Anders Blind räknar med att arrangemanget kommer att ge ett stort överskott och då är man beredd att dela med sig av kakan.

– ÖFK har varit så fantastiskt hjälpsamma att då ska de självklart få en del.

Just nu ser det lite tufft ut att göra ett stort överskott eftersom förköpsbiljetterna gått väldigt dåligt. Blind är dock inte helt pessimistisk.

– Vi kommer att ha TV-försäljning och säljer även matcher på pay per-view så det borde bli vinst. Om det går som vi hoppas kan det bli ett överskott på 20-30 miljoner kronor.

Några säkra uppskattningar är svåra att göra eftersom det är det första World Cup som spelas. Conifa, som riktar sig till länder och regioner utanför Fifa, bildades nämligen så sent som i fjol.

De tolv deltagande länder innehåller många toppspelare.

– Vi har selare från högsta ligan i Ryssland och Turkiet, från Premier League, från Holland och även tre från Nice i Frankrike.

Redan på söndag kan det bli en särklassig toppmatch; Kurdistan mot Arameisk-Syrianska.

– Det kan bli turneringens bästa, med bland annat flera irakiska VM-spelare i Kurdistan. Jag hoppas även på mycket publik eftersom det bor 130 000 kurder i Sverige och 120 000 syrianer.

Blind kan annars andas ut efter en hektisk period där arrangörerna haft stora problem att få upp alla lag till Östersund.

– Alla lag som kommer utanför EU har det ofattbart mycket svårare att komma in i EU. Speciellt fyra lag har vi haft stora problem med, bland annat Darfur från Afrika. Där fick jag klartecken bara minuter innan deadline i går.