Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsmusik för alla smaker

/

På lördag ställer Estrad Norr till med världsmusikfest igen. World Rhythm Fest 09 är den femte i ordningen och mönstrar ett artistuppbåd som bör tillfredsställa de flesta smak-riktningar.

Annons

Robin Cochrane har varit behjälplig vid artistbokningen och är det någon som besitter gedigna kunskaper om världsmusik här i Östersund så är det väl han.

Fast själv gillar han inte begreppet:

– Världsmusik är en etikett som känns lite krystad och gammaldags i dag när man blandar influenser från alla håll i all sorts musik.

Så hur skulle du säga?

– Intressant och nyskapande musik från hela världen, det räcker väl?

Med näsa för det intressanta och en liten portion tur har Robin tillsammans med Estrad Norr-producenten Monica Bergander fått hit sju mycket spännande grupper som kommer att spela på Gamla Teatern på lördag.

Först ut är 3 Ma, tre musiker från de afrikanska länderna Marocko, Mali och Madagaskar.

– Dem lyckades vi fånga in under en pågående Sverigeturné med Rikskonserter, berättar Robin.

– De spelar harpa och luta, vacker och melodiös musik med mycket improvisation.

Så den som är rädd för hetsiga trum-rytmer och repetitiva melodier kommer att gilla det här?

– Absolut, den kommer att älska det. Kom i tid bara, för det är alltså 3 Ma som börjar på stora scenen.

3 Ma avlöses av Etienne Mbappé, basist från Kamerun bosatt i Paris. Han kommer med sitt franska band och spelar musik i en egen gränsöverskridande genre som brukar kallas afrofusion.

Transjojk från Norge bjuder på en modern elektronisk show med rötterna i den samiska folkmusiken.

– Bandets förgrundsfigur heter Frode Fjellheim och har spelat i Östersund flera gånger. Men nu är det länge sedan han var här, säger Robin som också erinrar om att kompositören Frode Fjellheim låg bakom musiken till den uppmärksammade jojk-operan ”Skuvle Nejla” som sattes upp i Östersund för ett par år sedan.

Fjärde och sista akt på stora scenen är Soca Tek-Ovah. Soca står för soul och calypso och bandet kommer från Stockholm och Trinidad. Och har det inte blivit röj på dansgolvet innan så blir det säkert när de sätter igång, tror Robin:

– Ja, då blir det karneval och party!

På lilla scenen i ordenssalen bjuds under kvällen lite lugnare, mer akustisk musik. Lokala gruppen Ferguson med Jens Comén, Bo Lindberg, Peter Roos och Olov Roos komponerar själva sitt material utifrån en lite annorlunda infallsvinkel till folkmusiken.

– Man skulle kunna säga att de spelar folklig kammarmusik.

I trion Tzeitel ingår Robins syster Anna Cochrane, för tillfället musikhögskolestuderande i Göteborg. Tzeitel spelar klezmermusik på fiol, kontrabas och dragspel.

– Deras klezmer är lite lugnare och mer avskalad än den man normalt tänker på. Inget som man skuttar omkring och dansar till direkt. Det känns skönt att kunna presentera en annan sida av klezermusiken, säger Robin.

Kvällens sista band på lilla scenen är Olsson/Ek/Högberg. Då blir det låtar från Medelpad och Jämtland på fiol, sax, gitarr, säck och pipor.

Ett digert utbud, alltså. Hinner man lyssna på alla?

– Ja, vi har försökt lägga de olika framträdandena på de två scenerna lite omlott. Så man ska kunna gå emellan och få åtminstone en liten smakbit av alla band, avslutar Robin Cochrane.

Mer läsning

Annons