Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världskänd gitarrist blir musiklärare i Härjedalen

Han har haft världsrekordet i snabbspelning på gitarr.

Och håller gitarrkurser världen över samtidigt som han spelar i ett taiwanesiskt power metal-band.

Möt Härjedalens nye musiklärare – Thiago Trinsi.

Förra tisdagen började 34-årige brasilianske Thiago Trinsi att undervisa i gitarr i Härjedalen.

Han har gjort sig ett namn inom den internationella gitarrvärlden som en teknisk och extremt snabbfingrad gitarrist som regelbundet håller workshops och kurser världen över.

I flera gitarrskicklighetstävlingar har Thiago Trinsi placerat sig i den absoluta toppen. Men den kanske galnaste prestationen lyckades han med under en musikfestival i Cannes. Då spelade han ett gitarrsolo snabbare än någon annan tidigare gjort – 750 toner i minuten.

När LT träffar Thiago i musiksalen i Södra skolans F-hus har han varit i Sverige en knapp vecka. Gitarrspelandet har fört honom över hela världen.

– Jag är född och uppvuxen i Portoallegre i södra Brasilien. Men de senaste åtta åren har jag bott på Island och undervisat i gitarr, säger han.

Thiago hamnade på Island av en ren tillfällighet. En isländsk student tog gitarrlektioner av honom i Brasilien.

– Han sa att jag borde komma till Island och hålla i klasser. Men då trodde jag att alla gitarrister i Europa var på en väldigt hög nivå och att jag aldrig skulle klara av det, säger Thiago.

Den isländske studenten åkte hem och Thiago tänkte inte mycket mer på det. Tills en dag ett par år senare när han får ett telefonsamtal – från hans isländske gitarrelev.

– Han ringde och sa "Hej det är Einar. Jag har bokat upp några kurser för dig att hålla här på Island. Jag betalar flygbiljetten hit". Så då åkte jag, säger Thiago.

Kurserna blev en succé och Thiago fick anställning som musiklärare på norra Island.

– När det gick så bra på Island tänkte jag att jag kanske har en chans att leva på det här (gitarrspelandet).

Åtta år på den vulkaniska ön räckte. I våras började Thiago att leta runt efter en ny utmaning.

– Jag började läsa om olika länder. Bland annat kollade jag på Australien. Men jag gillade det jag såg om Sverige. Det verkade bra med skola och så där, säger Thiago som numera är gift familjefar med fru och sexårig dotter. Snart väntar tillökning.

– I december kommer en till. Så det barnet kommer födas här i Sverige, säger han.

När Thiago började spela så var de stora förebilderna Steve Vai, Joe Satriani och Mark Knopfler.

– När jag började spela så gjorde jag först utan plektrum. Som Mark Knopfler. Numera så använder jag hårda kolfiberplektrum. Så där har jag ändrat lite, säger Thiago.

Thiago är uppvuxen med 1980-talets popkultur. Michael J Foxs framförande av "Johnny B Goode" i filmklassikern "Tillbaka till framtiden" är ett starkt barndomsminne.

– Sedan var naturligtvis Yngwie Malmsteen någon som man såg upp till.

Parallellt med sitt nya arbete som musiklärare fortsätter Thiago sina internationella projekt. För några veckor sedan var han i England och spelade in. I höst släpps "Guitar Wizard". En samlingsskiva med några av världens skickligaste gitarrister.

Kommunens kultur- och fritidschef Patrik Byström är nöjd med rekryteringen.

– Jag hade kontakt med Thiago via mejl och var noga med att berätta hur det är här i Sveg så han visste vad som väntade. Och för varje mejlkonversation vi hade så verkade Thiago än mer intresserad.

Vilka är det som kommer att bli undervisade av Thiago?

– Det är Kulturskolans elever. Även elever i gymnasiet har musikundervisning som tillval. Så elever från årskurs fyra till gymnasiet, säger Patrik Byström.

Thiago verkar trivas i Sveg.

– Alla (Svegsbor) är väldigt trevliga och hjälpsamma.