Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsfemman Reppe lockade folk

/
  • Paralympicsfemman Zandra Reppe tillsammans med fyra stipendiater, från vänster: Dan Prestberg, Roger Olsson, Katarina Lennartsson och Johanna Bogfors. Foto: Thord Eric Nilsson

Länets ende tävlande i Peking den här sommaren, bågskytten Zandra Reppe från Frösö compoundklubb, var populär gäst när Åre kommun stod i tur för 100-åriga Jämtland/Härjedalens Idrottsförbunds idrottskafeer.

Annons
Zandra blev femma vid Paralympics och hade ett tag bra läge för en medaljplats, vilket väl också skulle motsvara hennes världsranking.
– Jag rankades trea i fjol och ser ut att bli tvåa den här säsongen, berättade Zandra.
Hon är 34 år och har bara fyra bågskytteår bakom sig. Det blir fyra till innan det blir dags för Paralympics i London 2012. Dessförinnan kommer mästerskap som SM, EM och VM. Kommande års VM går i Tjeckien.
Tidigare har Zandra vunnit flera SM, blivit fyra i VM och till och med satt ett världsrekord. Allt alltså i konkurrens med andra handikappade. I konkurrens med skyttar utan handikapp är Zandra bland de fyra – fem bästa i landet.
Zandra är 34 år, gift och har tre barn, 8–13 år. Hon är sedan födseln rörelsehandikappad i benen och rullstolsburen, såväl i vardagslivet som vid tävlingarna. Dessutom har hon en markant nedsatt hörsel.
– När det gäller bågskytte har jag kanske nytta av hörselnedsättningen. Det skärper mig i koncentrationen, sa hon.
Hon hoppas att uppmärksamheten kring Paralympics skall underlätta arbetet med att skaffa sponsorer.
– Det blir dyrt eftersom man får stå för utrustning, resor och anmälningsavgifter själv, förklarade Zandra.
I de internationella tävlingarna är de ekonomiska villkoren litet bättre. Zandra fick även dela ut kommunens stipendier till fyra välförtjänta ledare Roger Olsson, fotboll i Järpens IF, Dan Prestberg dam- och flickfotboll både i Järpen och Mörsil samt Katarina Lennartsson och Johanna Bogfors som bägge gjort ett bra jobb i Hallens SK:s friidrott.
Vid kafeet berättade Alf Nygaard om kommunens idrott ända från de första tävlingarna för 113 år sedan. Järpen var tidigt ute, då i Gymnastikföreningens regi. Men det var i princip samma personer som startade Järpens skidklubb 1902. Om man behållit första klubben hade det varit en av landets bästa, förklarade Alf, som kunde berätta om norske invandraren och skidfabrikanten Abel Röjsing, alpina sportens moder Valborg Pettersson (sedermera Olander), förste svenske mästaren på skidor, Edler Lindberg ("utlånad" till ÖSK), släggkastare som Petrus Dahlberg och Birger Asplund, hockeyproffsen Henrik och Joel Lundqvist och mycket annat.

Mer läsning

Annons