Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsberömd konstnär vill göra konst med skoter

Konstverket ska skapas på Storsjöns is med hjälp av skotrar. I fokus står en världskonstnär.

Annons

Snöskotrar kommer att utrustas med gps och köra längs en förutbestämd rutt och därmed skapa ett konstverk i megaformat. Ungefär så är den plan som Kjell Lundberg från Jämtlands läns konstförening, har presenterat för Östersunds kommun.

I våras fick projektet 25 000 kronor för en förstudie och nu tycker tjänstemännen att politikerna ska bevilja en andra bidragsansökan på 175 000 kronor.

Det handlar om ett konstprojekt som ska skapas av den världsberömde kinesiske konceptkonstnären Ai Weiwei.

Konstföreningen har fått uppmuntrande signaler från Ai Weiwei om att han är intresserad av att skapa ett verk av just skotrar på Storsjöns is.

De 175 000 kronorna ska bland annat användas till "... en träff med Ai Weiwei och hans medarbetare för att klargöra förutsättningarna för projektet år ett och år två samt till att nå fram till avtal med partners/beskyddare/finansiärer på olika nivåer", enligt konstföreningen.

Kommundirektör Bengt Marsh har skrivit under tjänstemannaförslaget om kommunens ekonomiska satsning i projektet.

"Det råder ingen tvekan om att Ai Weiwei är en av världens mest kända och inflytelserika konstnärer. Även utan hans medverkan skulle detta vara ett intressant projekt för att profilera Östersund. Men med hans medverkan har vi än större potential att dra Sveriges och världens blickar till Östersund. Det ger oss chansen att få PR både nationellt och internationellt. Värdet av publiciteten uppskattar kommunledningsförvaltning skulle vida överskrida 200 000 kronor, vilket är det totala ekonomiska stöd projektet sökt".