Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens vackraste katt kommer från länet

Världens vackraste katt är uppfödd i Ljungdalen. I helgen blev sibiriska "Sivan" utsedd till bästa hona på World winner show i Malmö.
– Man blir väldigt tagen, säger uppfödaren Britt Ellénius.

World winner show, "VM för katter", arrangerades för första gången någonsin i Sverige. 1965 katter från 29 länder bedömdes av 34 domare under två dagar. Under första dagen valde domarna ut de katter som gick till söndagens final, eller "panelen" som det kallas, där sedan en bästa hane, en bästa hona , bästa kastrat hane och hona, bästa junior och kattunge valdes ut i varje klass.

I klassen "semilånghårig" hette bästa honan SC S*AmiliiSibiri´s Prinzessin Glorina – eller "Sivan", som hon kallas.

– Man åker inte dit och tror att det är riktigt möjligt. Jag vet inte vad jag ska sätta för ord på det, säger Britt Ellénius.

"Sivan" föddes i Ljungdalen för 3,5 år sedan och ägs nu av Sören Kedert och Susan Kedert i Norberg. Britt Ellénius gläds för ägarnas skull över vinsten i World winner show.

– Jag är överlycklig för det. Min högsta önskan när jag har levererat en katt för utställning är att det ska gå bra för katten. Jag kan inte bli gladare än när det går bra för dem, säger Britt Ellénius.

Just nu har hon en uppfödning som innefattar fem honor och två hanar hemma på gården i Ljungdalen. De sibiriska katterna är, som namnet antyder, importerade från Ryssland – där hon även har varit och tävlat på utställningar.

Att få fram katter som passar för utställningar är inte alldeles lätt, det ligger mycket jobb bakom det, enligt Britt Ellénius.

– Alla katter passar inte som utställningskatter. De måste ha ett psyke och vara en individ som klarar av det. Det är viktigt att man får fram en katt som tycker att det är kul, det får inte vara obehagligt för katten. En del katter klarar det och vill visa upp sig. Det är så jag tränar dem – att bli sociala och trygga i sig själva.

Mer om kattutställningar: Populär kattutställning drog 200 katter

Katter visade upp sig från sin bästa sida

Katter av alla typer och storlekar visades upp