Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens största brottsplats

Två små pojkfötter med fotbollsstrumpor stack fram, resten av hans kropp låg under en flygstol. Pojken och resterna av ett passagerarplan låg i regnet på en åker i östra Ukraina. Nästan 300 människor dog när MH17 förmodligen sköts ner, 80 av dem var barn. Dagarna efter fick bybor och bönder samla in kropparna samtidigt som flygplanets svarta lådor försvann spårlöst. En sorglig bild av en mänsklig tragedi och en politisk strid.

Ingen har tagit på sig ansvaret för flygplanet som verkar ha skjutits ner, men omvärlden pekar mot de proryska separatisterna som kontrollerar området. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) försökte få tillträde till platsen dagarna efter kraschen men nekades av separatisterna. Det var OSSE:s inspektörer som kallade området för världens största brottsplats. Ett av deras mål var att hitta de svarta lådorna som innehåller information om planet och piloternas sista ord.

Först kom rapporter om att de proryska separatisterna skulle ha hittat lådorna och skickat dem till Moskva. Sedan gavs annan information: lådorna var kvar i landet. Sedan visste plötsligt ingen var lådorna kunde vara eller ifall de ens var hittade. Nu rapporterar internationell media att något som kan vara lådorna är funna. Kaos präglar området och det pågår ett krig om vilken information som sprids. The Guardian har rapporterat att separatisterna sköt varningsskott i luften när OSSE inte omedelbart lydde ordern att lämna området. Tre dagar efter kraschen hade internationella flyghaveriexperter ännu inte varit på platsen.

Det absolut första steget måste vara att flygplanet får undersökas av oberoende.

Tills dess kommer spekulationer och teorier flöda fritt. Västs ledande politiker, till exempel USA:s president Barack Obama, har varit tydliga med att de misstänker separatisterna. Det som omvärlden och väst egentligen vill veta är vilken roll Ryssland isåfall har i detta.

Om det visar sig att planet blivit nedskjutet av några med koppling till Ryssland kommer tonen mot Moskva och Putin att hårdna, speciellt från länderna som hade passagerare ombord. Den som är ansvarig för de många människornas död kommer straffas hårt av omvärlden.

Flygplanet spelar just nu en stor och symbolisk roll i internationell politik. Det går att läsa om hur detta kommer påverka Putin, proryska separatister och konflikten. Det sorgliga är att pojken med de små fötterna och fotbollsstrumpor aldrig ville vara en del av det.