Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens startsnabbaste bil går på el

Accelerationen är brutal. Som att bli sparkad av en fullblodshäst i bröstet. Och bilen det gäller är eldriven.

Den lilla orange monsterbilen vi sitter i är en Tesla roadster sport, den absolut vassaste serietillverkade elbil som finns. Den ägs till vardags av en privatperson i Göteborg men är inlånad till Jämtland en vecka för att marknadsföra Green highway, det elbilsprojekt som drivs i regionen.

Bakom ratten sitter Mikael Hagman från Jämtkraft som under veckan skjutsat runt personer som har velat provåka.

– Det första vi gjorde när bilen kom hit var att visa den för eleverna på fordons- och energiprogrammet här i stan, säger Mikael Hagman. De var grymt imponerade av bilen.

Inte svårt att förstå. Lite data för den teknikintresserade, 0-100 kilometer i timmen går på 3,7 sekunder, toppfart 210 kilometer i timmen och sist men inte minst en elmotor på 292 hästkrafter. Elmotorn har en verkningsgrad på cirka nittio procent jämfört med en fossilmotors trettio procent. Motsvarande bensinmotor skulle alltså ha uppemot 900 hästkrafter för att generera samma effekt som Teslans kraftpaket.

Det finns fem Tesla roadster sport i Sverige och priset är 1,2 miljoner kronor.

Mikael Hagman berättar också att en stor biltillverkare tänker etablera testverksamhet för sina elbilar här i Jämtland. Detaljer kring detta lovar han ska släppas under torsdagen. Vidare kommer det bli möjligt att få bidrag på 25 000 kronor om man väljer att skaffa en elbil. Tyvärr ingår inte Tesla roadster sport bland de modeller som erbjuds.