Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens bästa konst – Jamtli ställer ut kopior

/
  • Hon är i samma format här som på Louvren – men här ser hon mycket större ut. Rummets storlek och tittavståndet har uppenbarligen stor betydelse för upplevelsen av Mona Lisa.
  • Nästan allt på utställningen är till salu. ”Och är det många som vill köpa samma tavla beställer vi bara fler kopior”, säger Jeanette Wahl.
  • 1960-tal. Andy Warhols soppburk och Roy Lichtensteins Girl with ball tillhör popkonstens mest kopierade verk.
  • Lars ”Somis” Samuelsson jobbar med Picassos muralmålning Guernica. Den blir nästan lika stor som originalet, men inte riktigt, för då hade den inte fått plats i rummet.  Foto: Ulrika Andersson

Leonardo da Vincis Mona Lisa toppar listan över världens mest kända tavlor, tätt följd av Edvard Munchs Skriet och Gustav Klimts Kyssen. Från och med söndag kan du se dem alla tre – plus cirka 90 andra kända konstverk – på Jamtli.

Annons

”Världens bästa konst” heter utställningen, som programansvariga Jeanette Wahl producerat med inspiration från Otsuka Art Museum i Japan.

– Jag såg ett tv-program om museet, som visar över 4 000 kopior av kända verk i originalformat. Och tänkte att ”kan dom, så kan vi”.

För naturligtvis är det kopior det handlar om även i Jamtliutställningen. Och reproduktioner.

– Kopia är när man målar av en bild i originaltekniken. Reproduktion när man tar en bild på originalet och framställer ett tryck utifrån den, förklarar Jeanette Wahl pedagogiskt.

Och den pedagogiska tanken genomsyrar hela utställningen:

– Vi vill ge speciellt våra unga besökare en lättsam introduktion till konsthistorien. Och att se de berömda verken i rätt format, om än bara som kopior, ger en helt annan upplevelse än att bara se dem på bild, säger Jeanette Wahl.

Ett 40-tal av kopiorna på utställningen är framställda av professionella kopister i Kina.

– Där finns en stor marknad för konstkopior. Man säljer till västerländska turister och delar in kopiorna i olika kvaliteter. ”Museum quality” är den bästa, det är den vi satsat på här.

Handeln med konstkopior är stor på nätet och svenska firmor som ”Nästan äkta” marknadsför friskt de kinatillverkade kopiorna som ”högkvalitativ konst utan spekulativa inslag”.

Vid sidan av de inköpta kopiorna finns några lokalproducerade:

– Vi har bjudit in konstnärerna Ylva Hagerlind, som målat en Monet, och Anki Hallqvist, som gjort en Kandinsky. Dessutom gör våra egna utställningstekniker en kopia av Picassos monumentalmålning Guernica, berättar Jeanette Wahl och lotsar oss till ett inre rum där arbetet pågår.

Lars ”Somis” Samuelssons och Bengt Ganmans version är långt ifrån färdig, men man kan ändå uppleva hur mäktigt det kommer att bli att få se ”Guernica” i näst intill originalstorlek, cirka 7 x 4 meter.

I ett hörn av utställningen finns ”Café Picasso”, en parisinspirerad kaféhörna kombinerad med ateljé.

– Onsdag till söndag hela sommaren kommer ”Claude Monet” och ”Frida Kahlo” att vara på plats här och hjälpa besökare som vill prova på att måla själva, säger Jeanette Wahl.

I ett annat hörn ligger ett särskilt rum för barnpedagogik, där man kommer att jobba med barn och konst med inspiration från barnmuseet i Siena, Italien.

Edvard Munchs Skriet har fått ett eget rum, där man i ensamhet kan ta in den ångest tavlan utstrålar, och på ett annat ställe hittar man ett rum som i sig är en kopia av en tavla, en av dem som Vincent van Gogh målade av sitt sovrum.

”Världens bästa konst” visas till den 4 oktober.

Mer läsning

Annons