Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världen möter Jämtland i PC-esteternas vårprojekt

Vilket tryck! När Hoven Droven möter Palmcrantzskolans musik-esteter i en snabbfotad jamtschottis känns det som tegelväggarna i aulan ska rämna när som helst.

”Slentbjenn” heter låten där Kjell-Erik Eriksson får fiolsträngarna att glöda och de över hundra sångarna luftar lungorna ordentligt i en ordlös trall. En klassisk Hoven Droven-låt som ingår i årets stora vårprojekt för musikesteterna.

I fjol var det rock- och barockmusik, året innan opera. Vårprojektet roterar mellan olika stilar och i år är namnet ”Världens musik möter den jämtländska myllan”. Musik med folkliga förtecken, alltså, från alla världsdelar. Argentinsk tango samsas med Paul Simon på afrikanska. Folkmusik från Haiti med jamtpolska.

– Att leja in Hoven Droven som medmusikanter och inspiratörer kändes som ett självklart val i sammanhanget, säger Maria Sjöstedt-Björs som är en av musikesteternas lärare.

När vi hälsar på är det torsdag eftermiddag och en av två intensiva heldagsrepetitioner är snart till ända.

– Vi repeterar hela fredagen också och på måndag och tisdag är det konsertdags i Folkets hus, berättar Maria Sjöstedt-Björs.

– Det blir en offentlig konsert per kväll och dessutom gör vi tre skolkonserter.

Ida Jonasson och Patrik Sångberg, går båda andra året på estetiska programmet, inriktning musik. De tycker att vårprojektet är en riktig utmaning:

– Det är jobbiga och intensiva dagar, men otroligt roligt. Vårprojekten är det bästa vi gör under utbildningen, säger de.

Patrik är en riktig rockkille och Ida brinner mest för jazz och soul, men båda tycker det är kanonkul att få prova på folkmusik under Hoven Drovens ledning:

– Det är ascoolt att de kommer hit och lyfter upp oss så mycket, säger Patrik.

Och Björn Höglund som är trummis i Hoven Droven intygar att utbytet är ömsesidigt:

– Vi ger dem våra låtar och de kommer med tango och annat som vi inte spelat förut. Det är kul att få något nytt att bita i.