Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världen kan bli bättre

De rödgröna kritiseras för att man i ett mindre uppmärksammat dokument kräver att USA ska stänga och lämna sina utländska militärbaser.

Utan amerikansk truppnärvaro skulle världen bli en farligare plats med ökad risk för upprustning och regionala konflikter, varnar forskare. Oppositionens utrikespolitiska linje dikteras ”av ett före detta kommunistparti”, dundrar Centerns talesperson i utrikesfrågor. Kollegan i Folkpartiet pratar om rödgröna ”stolligheter”. Utrikesminister Bildt, tidig försvarare av USA:s invasion av Irak och på ett personligt plan förbunden med den amerikanska krigshögern, är också han bekymrad.

Sverige har inget eller väldigt litet inflytande över amerikansk försvarsplanering. Men sedan när blev det kontroversiellt att propagera för en mindre militariserad värld? När blev nedrustning och fredlig dialog sämre alternativ än minerade gränsområden och startklara missiler på avfyrningsrampen?

Att de rödgröna i första hand riktar sina krav mot USA är naturligt, som den enda kvarvarande supermakten har landet unika möjligheter att verka för avspänning. Men det kommer förstås inte med mindre än att andra vapenstinna stater, till exempel Ryssland, Nordkorea och Iran, tar steg i samma riktning.

Problemet är inte politiker som faktiskt vill något, ibland mer än vad de kan leverera. Problemet är politiker som tycker att nuvarande världsordning, där vi spenderar mer pengar på vapen än fattigdomsbekämpning, är en oproblematisk konstruktion.