Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Varje kommun ska titta över sitt behov"

I många länskommuner är det brist på anpassade bostäder för äldre. LT lät barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) kommentera problemet:
– Jag tycker att varje kommun ska titta över sitt behov inför framtiden, säger hon.

I april skrev LT om problemen för äldre att få tag i anpassade bostäder. I länet finns 30 000 personer som är 65 år eller äldre och många av dem har svårt att få tag i boende. Vissa kommuner, däribland Ragunda och Berg, kan ha kötider upp till flera år.

Maria Larsson, som på onsdagen besökte Östersund, är medveten om problemet.

– Jag tycker att varje kommun ska titta över sitt behov inför framtiden. Vi vet att trygghetsbostäder är väldigt eftertraktade. När man inte har behov av heldygnsomsorg är det här boendet, där man får gemenskap och sociala aktiviteter, ofta efterfrågat.

Regeringen införde 2007 ett investeringsstöd för att göra det billigare att bygga särskilda boenden. 2010 utökades det till att även gälla trygghetsboenden.

Under sin dag i Östersund besökte Maria Larsson de två äldreboenden som byggts bredvid varandra i Torvalla, där ett sköts i kommunal regi och ett i privat regi. Hon var imponerad av vad hon såg.

– Det som har varit påfallande är hur man tar hjälp av varandra för att utveckla sin verksamhet och hur båda uppenbarligen värderar det som väldigt positivt att det finns flera på samma arena. Valfriheten är bra. Alla äldre är inte lika. Att det finns en valmöjlighet är väldigt viktig, säger Maria Larsson.

Välbefinnande för äldre är något som Maria Larsson återkommer till.

– Välbefinnandet är så individuellt. Jag blev väldigt glad när min mamma flyttade in på ett äldreboende och möttes av en undersköterska som sa "Välkommen hit. Det ska bli så roligt att lära känna dig". Det är den utgångspunkten man måste ta.