Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargtiken försvunnen

Den genetiskt värdefulla vargtik av rysk/finskt ursprung, som flyttades från Ytterhogdal till Kilsbergen i Närke och som sedan vandrade norrut och senast befunnit sig i trakten av Idre är försvunnen.

– Det senaste vi vet om hennes position är från 16 juni då hon befann sig öster om Idre, halvvägs till Härjedalsgränsen, säger Dalarnas länsstyrelses rovdjursansvarige Henrik Thurfjell till LT.

Det är dålig mobiltäckning i det aktuella området och det kan vara orsaken till att man inte har fått några signaler från den sändare som vargtiken bär. Om vargen stannar kvar på samma ställe får man inga signaler från sändaren när mobiltäckningen inte är den bästa.

– Sändaren kan ju också ha slutat fungera, hon kan ha skjutits eller drunknat. Men som sagt vi vet inte var hon befinner sig i nuläget, säger Thurfjell.

Det har varit rapporter om att varg har varit synlig i området, men man vet inte om den bär på radiosändare. Det kan alltså vara en annan varg.

Jörgen Jonsson, ordförande i Idre sameby, bekräftar Thurfjells uppgifter om att senaste kända positionen härstammar från 16 juni.

– Vi har fällningstillstånd på en annan varg, som dödat renar för oss, men den bär ingen sändare.

Idre sameby har det senaste året haft stora bekymmer med vargar som attackerat och dödat renar. Inte mindre än fem vargar har man haft tillstånd att döda och det har man även gjort.

– Men ändå kvarstår vargproblemen, säger Jörgen Jonsson.