Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargstammen fortsätter växa

Den svenska vargstammen fortsätter att växa. Enligt nya siffror finns det sannolikt drygt 400 vargar i Sverige idag.

Siffrorna, som tagits fram av Viltskadecenter, presenterades vid det pågående vargsymposiet i Vålådalen på tisdagen.

Fram till 31 mars i år har inventerarna konstaterat 41 familjegrupper i Skandinavien varav merparten finns i Sverige. Endast tre av paren finns enbart på den norska sidan av riksgränsen.

Dessutom har 18 revirmarkerande par utan valpar noterats, plus sex ensamma stationära vargar.

Förutom dessa tillkommer ytterligare ett antal familjegrupper eller par i cirka tio revir där situationen ännu är oklar. Allt som allt tror experterna att vi i slutändan hamnar på uppemot 70 familjegrupper/par.

– Trenden är fortsatt ökande. Stammen är lite större än vid motsvarande tid ifjol, säger Linn Svensson vid Viltskadecenter.

Hon tycker det är för tidigt att spekulera i det totala antalet vargar, men påpekar att man brukar multiplicera antalet familjegrupper med tio när man ska ange stammens storlek.

Eftersom antalet familjegrupper i Sverige troligen är fler än 40 i nuläget finns det troligen över 400 vargar i landet idag.

Inga större förändringar har ägt rum vad gäller utbredningsområdet i Sverige som sträcker sig från norra Hälsingland ner till Dalsland och Tiveden.

– Men i vissa områden har stammen tätnat. Det är otroligt tätt i ett bälte från Värmland till Närke. Däremot har reviret i Riala norr om Stockholm upphört, säger Linn Svensson.

Under inventeringsperioden har man också konstaterat 30 dödade vargar, varav 20 har skjutits under skyddsjakt. Detta är en ganska normal siffra.

På symposiet kom uppgifter om att den illegala jakten på varg eventuellt kan ha ökat den senaste tiden.

– Vi har haft en ovanligt stor omsättning bland vargparen på sistone. Det kan vara ett tecken på ökad tjuvjakt, säger Olof Liberg, forskare vid det skandinaviska vargprojektet Skandulv.