Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargmotståndare fyllde torget i Sveg

250 personer samlades på torget i Sveg för att manifestera mot dagens rovdjurspolitik.

– Att så många samlas är ett bevis att det här är en brännhet fråga, sa en utav initiativtagarna Anders Dunder.

På 14 platser runt om i landet samlades massor av människor för att protestera mot regeringens rovdjurspolitik.

Till torget i Sveg hade 250 personer samlats från många olika platser i Härjedalen och angränsade län.

För Anders Dunder var den stora folksamlingen ett bevis för att frågan är viktig för människor där det finns mycket varg.

Det han riktade in sig på var de stora kostnaderna som staten och i slutändan skattebetalarna får stå för när det gäller vargen.

– Måttet blev rågat när man flyttade den kända vargtiken. Men det verkar finnas outtömliga resurser när det gäller vargen, sa Anders Dunder som fortsatte:

– Ska våra skattepengar gå till rovdjur eller till välfärden det är något vi ska ta ställning till i dag, fortsatte Dunder som hoppades att manifestationens röster skulle nå ned till maktens boningar i Bryssel.

Magnus Rehnfeldt fick ge samernas syn på den stora populationen av varg och rovdjur.

– Vi har sagt nej under en lång tid men vi är en sådan lite del att det är ingen som har lyssnat på oss, sa Magnus som själv suttit i fängelse under 7, 5 månaders tid för att ha skjutit en varg och han menar att de kostnader som staten lagt ut för att utreda brottet inte varit i proportion till brottet art.

– Varje dag jag satt inne kostade 2500 kronor, sa Magnus Rehnfeldt som även tog upp de känslomässiga sakerna av att förlora runt 20 procent av sina renar varje år.

Han krävde att man på lokal nivå skulle få bestämma över delar av rovdjurspolitiken och att det skulle vara vargfritt i renskötselområdena.

Svegsprofilen, Olle B Häggkvist talade om de problem den stora vargpopulationen skapar när det gällde löshundsjakten.

– Forsätter det här så kan det ta slut, sa Olle B Häggkvist som hoppades på åtgärder för att minska vargstammen.

– Det här är inte bara ett jägarproblem. Det drabbar även de gröna näringarna, fortsatte Olle B som var orolig över att fäbodriften bland annat kan försvinna om vargstammen växer på sig ytterligare.

Bjarne Eggen från Lillhärdal gick upp på talarstolen och berättade om sina egna erfarenheter av vad vargen ställt till i Lillhärdal under årens lopp.

Kort och gott så var det samstämmiga åsikter bland de som passade på att manifestera mot rovdjurspolitiken.

Det var dock en person som stack ut och prisade vargen.

– Det var modigt gjort, sa en utav deltagarna avslutningsvis.