Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargkriget går upp på teveskärmen

På söndag sänder SVT:s Dokument inifrån filmen "Vargkriget". En dokumentär om det nätverk som systematisk genomför illegal jakt på varg.

– Det berör även Jämtland, säger upphovsmannen Peter Andersson.

Det handlar om varghatare som trots hot om fängelsestraff i det tysta genomför en systematisk jakt på varg i de svenska skogarna. Dokumentären skildrar främst områden i Dalarna och Värmland där det finns större vargflockar. Jämtland påverkas indirekt genom att det förekommer illegal jakt även här.

– Nätverket är inte lika utbrett i strövargsområden, men ett tiotal medlemmar finns även i Jämtland, säger upphovsmannen Peter Andersson.

Tillsammans med fotografen Björn Markusson har han följt nyckelpersonerna i nätverket under några veckor. Idén till filmen fick han för några år sedan när han funderade över varför det tycktes försvinna mycket varg i en del områden i Sverige. Några år senare blev han uppringd av en person i nätverket som fått nys om idén och erbjöd honom att följa dem med filmkameran.

– Först förstod jag inte varför det ville ställa upp. Nu har jag förstått att de vill visa den andra sidan av problemet och inte utmålas som galna.

Han menar att det egentligen handlar om vanliga personer som normalt aldrig skulle begå brott. De har hatet till vargen gemensamt och är frustrerade över att rikspolitiken inte tar hänsyn till dem som bor där vargens utbredning har störst påverkan.