Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakten ska förenklas

I ett förslag som lämnas till regeringen i dag föreslås att skyddsjakten på varg ska förenklas.

Förslagen från den så kallade vargkommittén ska kunna minska den kraftiga polariseringen mellan olika intressen i vargfrågan.

Enligt kommittén är det egentliga problemet i vargfrågan, enkelt uttryckt, den snabba ökningen av antalet vargar i Sverige

Under de senaste tio åren har antalet ökat från cirka 80 till cirka 400.

Enligt Peter Egardt och Lennart Nordvarg i expertgruppen utgör vargarna ett reellt hot mot till exempel fårnäring, fäboddrift, rennäring och jakt. Det framgår av en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Att Sveriges riksdag ska besluta om ett exakt mini- eller maxantal ses inte som rimligt. Och så länge nivån för så kallad gynnsam bevarandestatus inte är beslutad förblir den politiska inriktningen otydlig, hävdar expertgruppen.

Kommittén föreslår att skyddsjakten förenklas. Går deras förslag igenom ska skyddsjakt regelmässigt beviljas vid första angrepp på frigående djur inom fäbodbruk, rennäring och djurhållning på skärgårdsöar. Enda undantaget ska vara genetiskt värdefulla vargar.

– Jag tycker att det är jättebra att vi får en enklare hantering av skyddsjakten. Det är en nödvändighet, så att människor kan skydda sina tamdjur och sin egendom, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd till TT.

Vargkommittén, som består av representanter för nio organisationer: jägarorganisationer, fäbodbrukare, lantbrukare och miljöorganisationer.

Den tillsattes av regeringen för två år sedan i avsikten att fungera som ett "forum för vargfrågor".

Men i frågan om hur stor vargstammen bör vara står jägarna och miljöorganisationerna långt från varandra.