Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakten överklagas – igen

Regeringens önskan om vargjakt kanske inte uppfylls den här vintern heller. Även årets planerade licensjakt har nu överklagats i domstol av miljöorganisationerna – en taktik som tidigare har satt stopp för all vargjakt.

Annons

Världsnaturfonden (WWF), Naturskyddsföreningen (SNF) och Svenska rovdjursföreningen lämnade sin överklagan till förvaltningsrätten i Stockholm på fredagen.

I klartext yrkar de att rätten upphäver Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på 30 vargar i Värmland, Dalarna och Örebro län under februari månad. Argumenten för jakten är extremt svaga, enligt Tom Arnbom på WWF.

– Vi är förvånade. Verket anger att det finns socioekonomiska skäl, att vargarna ställer till med problem för ortsbefolkningen. Men inom de vargrevir man vill skjuta bort har förlusterna det gångna året bara varit cirka 20 får, säger han.

SNF:s ordförande Mikael Karlsson påpekar att licensjakten sedan tidigare är föremål för granskning av EU-kommissionen.

– Vargjakten har ifrågasatts av kommissionen eller stoppats av domstol i Sverige och gång efter gång har forskare pekat på att fler vargar behövs om stammen ska överleva på sikt. Ändå envisas regeringen med att försöka driva igenom en fjärde licensjakt, säger han.