Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargflytten rycker närmare

Flytten av 20 nya genetiskt friska vargar till Mellan- och Sydsverige rycker allt närmare.
Regeringen har nu uppdragit åt berörda myndigheter att bland annat utreda den kontroversiella frågan om var vargarna ska placeras ut.

Annons

Regeringens beslut för drygt en månad sedan om den framtida vargförvaltningen i Sverige vilar enligt miljöminister Andreas Carlgren på tre ben. Det handlar om licensjakt på varg, en decentraliserad regional vargförvaltning och tillskott av 20 nya friska vargar på fem år.

Den första licensjakten avverkades i januari, nu får Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) i uppdrag att förbereda inflyttningen av nya vargar med östligt ursprung.

Genetiskt lämpliga

I första hand ska naturligt invandrade vargar flyttas från renskötselområdet i norr till vargbestånden i mellersta och södra Sverige. I andra hand kan det bli aktuellt att hämta vargar från exempelvis Finland eller Ryssland.

Myndigheterna ska nu analysera vilka vargar som är genetiskt lämpliga att plantera ut, utreda vilka veterinära insatser som behövs och analysera vad som krävs juridiskt för att hämta en varg från ett annat land.

Splittrade jägare

Men den mest brännande frågan blir att föreslå i vilka områden vargarna ska sättas ut, något som enligt regeringen ska styras av ”biologiska och socioekonomiska” faktorer. Dessutom vill regeringen veta om man ska placera ut flera vargar vid samma tillfälle eller om utplanteringen ska ske i etapper.

Utredningsuppdragen ska redovisas för regeringen senast den 31 oktober i år.

Svenska Jägareförbundet centralt accepterar inflyttning av nya vargar, däremot är förbundets lokalavdelning i Dalarna negativ, liksom Jägarnas riksförbund. Andreas Carlgren har upprepade gånger slagit fast att vargflytten är ett absolut villkor för att tillåta licensjakt på varg. Om inflyttningen av nya vargar inte fungerar kan jakten enligt Carlgren dras in.

Mer läsning

Annons