Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vargen går på farstubroarna i byn"

Invånarna i Storsjö Kapell vågar inte släppa ut barn eller hundar. En ung varg härjar i området och nu senast revs ett rådjur inne på en gård.

Annons

Det är inget nytt att en varg springer omkring i trakterna kring Storsjö Kapell. Det nya är att den börjar bli närgången.

Göran Wagenius berättar om hur vargen, natten mot tisdagen, rev ett rådjur – precis utanför han hus.

– Nu har vi en varg som har tagit ett rådjur utanför min gård. Vargen går på farstubroarna här och det känns inte alls roligt, säger han till LT.

Invånarna i Storsjö Kapell vittnar om hur den syns allt oftare i området.

– Den har varit runt hos grannen fem kvällar i rad, säger Wagenius som vittnar om att folk börjar bli oroliga.

– Jag har inte tordats släppa hundarna på fyra veckor.

Men länsstyrelsen har just nu inga planer på att agera.

– Vi har haft indikationer ganska länge att det finns varg där. Vi har både DNA och även naturbevakare som bor där som har sett den, säger Mikael Wallén på naturvårdsenheten.

Nu senast rev vargen ett rådjur bara ett stenkast från en gård.

– Det är inget som vi har kunnat dokumentera, men det är väl inget onaturligt att en varg äter ett rådjur.

– Vår roll är att inventera. Vi vet att det finns en varg i området och vilket ursprung den har. Just nu gör vi ingenting. Vargen har inte gjort någon skada eller någonting. Han finns, men det är inget incitament att ta bort den, säger Mikael Wallén.

Samebyarna i området har gjort en ansökan om skyddsjakt på den unge varghanen som enligt DNA har skandinaviskt ursprung.

– Vi har fått skyddsjaktsansökan från samebyarna, men det är under handläggning så det kan jag inte uttala mig om just nu.