Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargar byts mot röster?

I mitten av september presenterade miljöminister Lena Ek (C) regeringens nya rovdjursproposition, som öppnar för en kraftig avskjutning av varg och björn - ett skamgrepp i den svenska rovdjurspolitiken!

Enligt Ek vilar propositionen på gedigen vetenskaplig grund, vilket är en bluff. Det finns inget vetenskapligt underlag som säger att 170 - 270 skulle vara en livsduglig stam.

Och varför behövs det enligt regeringens egen bedömning 1 000 björnar och lodjur men bara 270 vargar?

Naturvårdsverket har tagit fram värden for gynnsam bevarandestatus på vetenskaplig grund och rapporterat till EU-kommissionen: 2 350 björnar, 1180 lodjur och 890 järvar.

Även om vargen är kontroversiell är det orimligt att gynnsam bevarandestatus för varg ska tas fram på ett helt annat sätt än for de andra rovdjuren. Man undra: Fick inte Naturvårdsverket ta fram siffror för vargen?

När det gäller detta högtstående djur handlar det hela om politiskt motiverade ställningstaganden, som är något helt annat än de vetenskapliga bedömningar som krävs för att avgöra hur stora rovdjursstammarna måste vara för att de ska överleva och klara sig bra i framtiden.

Ministern har gjort en vulgärtolkning av vetenskapen som passar hennes egna syften för ett vargfientligt centerparti - att skjuta ner vargstammen i utbyte mot jägarröster så att partiet inte åker ur Riksdagen.

Vi hoppas nu att förnuftiga män och kvinnor i Riksdagen säger nej till regeringens förödande proposition.

Det känns som om en återgång till den sammanhållna rovdjurspolitik som rådde före 2006 allvarligt bör övervägas.

Rolf Eriksson, ordf, Djurskyddet Jämtlands Län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel