Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg skjuten i skyddsjakt söder om Idre

En ensam varg sköts i skyddsjakt inne på Vedungsfjällets naturreservat på måndagen.

Det var den tredje vargen som sköts på kort tid. För två veckor sedan sköts två vargar i skyddsjakt i trakten av Storbo, väster om Idre. Den varg som nu avlivades befann sig vid Vedungsfjällen i den södra delen av renskötselområdet.

– Vi hade spårat vargen i flera dagar och den kunde skjutas från helikopter genom personal från Länsstyresen i Jämtland, berättar John Halvarsson på Länsstyrelsen i Idre.

Personal från Länsstyrelsen Dalarna fanns på plats liksom från Idre nya sameby när vargen avlivades.

– Den här gången gick det ganska snabbt att hitta vargen, som var en hane, berättar renskötare Andreas Jonsson, som såg vargen jaga renar i området och kunde lokalisera den.

Mindre än en halvtimme tog det för helikoptern att spåra upp och avliva vargen.

– V hade helikoptern här även för ett par dagar sedan, men då gick inte att särskilja spåren efter den bland alla renspår.

Det är samebyn som får betala kostnaderna för den helikopter som används och det drar snabbt iväg i stora summor.

– För vår del är det skönt att den här hanen nu är borta, den har ställt till väldigt mycket problem för oss, säger Andreas.

Skyddsjakten på vargen beviljades i månadsskiftet på vargen som ställt till med en hel del skada och bekymmer för rennäringen i området.

Under tisdagen kommer vargen att föras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala för undersökning och för DNA-prov.

Totalt har nu fjorton vargar avlivats i skyddsjakt i Dalarna de senaste åren.