Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg river ren i sameby

En varg härjar i renflocken hos Ruvhten Sijtes sameby. Naturvårdsverket har handlagt skyddsjakten i nio dagar. Förödande, säger byns ordförande.

Annons

Vid årsskiftet förlorade länsstyrelsen rätten att handlägga ärenden om skyddsjakt. I stället skulle dessa ansökningar handhas av Naturvårdsverket. Något som flera samebyar fruktade skulle öka handläggningstiderna. LT har tidigare rapporterat i ämnet.

I Ruvhten Sijte sameby är det just nu en varg som river renar i vinterbetesområdet, det rapporterade tidningen Svensk jakt på sin webbsida under onsdagen. Ansökan om skyddsjakt lämnades in till Naturvårdsverket den 6 januari av samebyn.

– Det är rent åt helvete att det ska ta så lång tid att avgöra en fråga om skyddsjakt, förödande för oss renägare och samebyn, säger Kenneth Willenfeldt, rovdjursansvarig i samebyn, till tidningen Svensk jakt.

Enligt Naturvårdsverket ska beslut om länsstyrelsernas delegation av skyddsjaktsbesluten komma tidigast 1 februari.

– Vid länsstyrelsen i Jämtland kom besluten om skyddsjakt mycket snabbt och därför är det jätteviktigt för oss som bedriver rennäring att beslutanderätten återgår dit med det snaraste, säger Edvin Rensberg, ordförande i Ruvhten Sijte, till Svensk jakt. Det blev en kraftig försämring i beslutsfattandet om skyddsjakt när Naturvårdsverket tog över. Vi lämnade in vår ansökan den 6 januari och har ännu inte fått något besked om det blir skyddsjakt eller inte.