Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg river ren i sameby

En varg härjar i renflocken hos Ruvhten Sijtes sameby. Naturvårdsverket har handlagt skyddsjakten i nio dagar. Förödande, säger byns ordförande.

Vid årsskiftet förlorade länsstyrelsen rätten att handlägga ärenden om skyddsjakt. I stället skulle dessa ansökningar handhas av Naturvårdsverket. Något som flera samebyar fruktade skulle öka handläggningstiderna. LT har tidigare rapporterat i ämnet.

I Ruvhten Sijte sameby är det just nu en varg som river renar i vinterbetesområdet, det rapporterade tidningen Svensk jakt på sin webbsida under onsdagen. Ansökan om skyddsjakt lämnades in till Naturvårdsverket den 6 januari av samebyn.

– Det är rent åt helvete att det ska ta så lång tid att avgöra en fråga om skyddsjakt, förödande för oss renägare och samebyn, säger Kenneth Willenfeldt, rovdjursansvarig i samebyn, till tidningen Svensk jakt.

Enligt Naturvårdsverket ska beslut om länsstyrelsernas delegation av skyddsjaktsbesluten komma tidigast 1 februari.

– Vid länsstyrelsen i Jämtland kom besluten om skyddsjakt mycket snabbt och därför är det jätteviktigt för oss som bedriver rennäring att beslutanderätten återgår dit med det snaraste, säger Edvin Rensberg, ordförande i Ruvhten Sijte, till Svensk jakt. Det blev en kraftig försämring i beslutsfattandet om skyddsjakt när Naturvårdsverket tog över. Vi lämnade in vår ansökan den 6 januari och har ännu inte fått något besked om det blir skyddsjakt eller inte.