Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg i renskötselområde

En ung hanvarg har befunnit sig i området runt sjön Håckren senaste månaden. Området är vinterbetesmark för Tåssåsens sameby. Länsstyrelsen har skickat vargspillning på analys.

– Vi vill se om det är en eller flera vargar som är i området, säger Mikael Wallén, som arbetar på rovdjursenheten vid länsstyrelsen. Det är ganska vanligt att unga hanvargar vandrar runt och uppehåller sig i vissa områden en tid.

Det rör sig om en sändarförsedd ung hanvarg som vandrade in i Sverige från Norge i somras. Den har nu uppehållit sig i området runt Håckren sedan i slutet av juli.

– I går var vi ute på platsen där vargen setts, säger Mikael Wallén. Förutom spillning hittade vi också kadaver efter älgar, men det är svårt att säga om de dödats av varg eller något annat rovdjur.

Just nu pågår olika former av jakt i området. Ripjakten började i måndags, björnjakten pågår sedan förra veckan och älgjakten tar sin början på måndag. I andra delar av landet har det varit problem med jakthundar som dödats av varg under jakt.

– Generellt så kan man säga att kringvandrande ungvargar är mindre aggressiva än de vargar som bildat revir, säger Mikael Wallén.

Nu väntar länsstyrelsen på analysen av spillningen och förhoppningen finns att vargen vandrar vidare från området.

– Vi har en dialog med Tåssåsens sameby om hur vi ska hantera ärendet, säger Mikael Wallén. De har inga renar i området nu, utan börjar nyttja marken på senhösten.

Läs mer:

Licensjakt på varg - ett av Moderaternas vallöften