Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg avlivad vid skyddsjakt

En varghanne avlivades norr om Funäsdalen på söndagen. Skyddsjakten genomfördes samma dag som ansökningen kom in.

Varghanen uppehöll sig i ett område tillsammans med runt 3 000 renar och det var Mittådalens sameby som ansökte om skyddsjakten. Beslutet att avliva vargen togs snabbt.

Vargen sköts från helikopter på marker där samebyn har sin verksamhet. Det var en hane som vägde 36 kilo och den sköts uppe på kalfjället öster om Flatruet, norr om Funäsdalen.

Sedan någon vecka tillbaka har en varg varit synlig i trakterna av Storsjö, även på den vargen har det kommit in en ansökan om skyddsjakt. Länsstyrelsen har ännu inte tagit något beslut i den frågan.

– Först vill vi kontrollera så det inte är samma varg som avlivades i söndags, säger Johan Nyqvist på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Enligt honom är bedömningen att det funnits fler än en varg i området men det är ännu oklart om det finns kvar i dagsläget.