Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför välja bort SISU?

I landets övriga 20 SISU-distrikt stödjer regioner och landsting verksamheten. SISU Jämtland Härjedalen får inget regionalt stöd till sin bildningsverksamhet. Det är som att säga nej till demokratisk skolning genom idrotten och vidare till kunskaper som kan utveckla verksamhet som syftar till fysisk aktivitet för barn och unga.

Konkret innebär det samhälleliga stödet från kommuner och regionförbund att dessa medel också kan växlas upp med de Idrottslyftspengar som vi har ett statligt uppdrag att fördela. Detta har bland annat gett Alsen IF 400 000 kr. Rätans IF 230 000 kr. Östersunds Budo-Kai 350 000 kr. Stugun BK 300 000 kr. Distriktets föreningar har de senaste fem åren fått cirka nio miljoner kronor från Idrottslyftet. Med ett fortsatt uteblivet stöd från Regionförbundet minskar föreningarnas möjligheter att ta del av Idrottslyftmedel. Bokstavligt talat så minskar resurserna till idrottsverksamhet för barn och ungdomar. På samma sätt påverkar ett minskat stöd till SISU länets framgångar med stora idrottsarrangemang. Utan utbildade ledare och funktionärer så hotas kvalitén i idrottsliga arrangemang. Det är SISU idrottsutbildarna som står för utbildningen av dessa ledare.

De senaste åren har idrottsrörelsens utbildningsbehov gjort att SISU Idrottsutbildarnas verksamhet vuxit. Dock har inte det ekonomiska samhällsstödet ökat i samma takt. I ett statligt perspektiv får SISU i snitt 98 kr/studietimme medan snittet för övriga studie- och bildningsförbund är 150 kr/timme. Detta kan kompenseras genom att Regionförbundet stödjer vår verksamhet. I dag är SISU J/H i den situationen att vi måste prioritera våra insatser. Utan ett berättigat stöd från Regionförbundet och kommuner tvingas vi prioritera vår verksamhet till orter där det bor flest människor, vilket drabbar distriktets ytterområden. Här kan verkligen Regionförbundet göra skillnad.

Vi har två frågor riktade till er politiker:

När den nya folkbildningsförordningen togs så är det klarlagt att samtliga studieförbund inklusive SISU har samma uppdrag från riksdagen. Regionförbundets ordförande Robert Uitto har tidigare hävdat att SISU inte har samma uppdrag som övriga studieförbund. Är detta en uppfattning som delas av samtliga socialdemokrater och av övriga politiska partier?

SISU har under det senaste åren haft en dialog med Regionförbundet i frågan. Senast i december 2013. Robert Uitto lovade att återkomma i februari detta år, där han bland annat sa sig se en lösning som skulle ge SISU det stöd SISU behövde. I skivande stund har inte Uitto återkommit, trots att SISUs styrelse skickat en påminnelse till Uitto i början av juni. I avvaktan på Uittos svar undrar vi nu om några andra partier ser en lösning på denna fråga? Det vill säga – bör SISU:s studie och bildningsverksamhet ha ett stöd i paritet med stödet till andra studieförbund sett till verksamhetens omfattning?

Det är val om en månad och Idrottsjämtland vill gärna före valet veta hur ni politiker ställer er i dessa frågor.

Styrelsen SISU Idrottsutbildarna Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel