Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför så tyst om fiskodlingar?

Vecka efter vecka har det stått hundratals bilar utefter Storsjöns stränder vid till exempel Mjäla och Backviken ute på Rödön. Efter att det i sociala medier har tipsats om hur bra det var att bada där kommer nu frågan: Varför är det så tyst om planerna på storskalig fiskodling i Storsjön nu under valtider?

Är det för att ingen vågar ta i frågan eller för att man inte tagit ställning i de olika partierna. Centern var väldigt ivriga för att år sedan då exploatören var på rundresa i länet.

Att riskera friluftslivet och tillgången till rent och fint vatten med att odla upp mot 6 000 ton fisk, strax utanför de ställen där det hela sommaren var fullt med badande människor, är att sätta dessa människors möjlighet till rikt friluftsliv mot den enskilda exploatörens vinstintresse. Och ja jag vet att det är bra med småföretagande och arbetstillfällen i länet men på bekostnad av vad då? Möjligheter till turism, trivsam fritid och så vidare. Undersökning efter undersökning visar på bekymmer med fiskodling, inte bara för miljön utan även för boende i dess närhet. Vem eller vilka partier står upp för möjligheten till rikt friluftsliv 10 minuter från Östersund med friskt och rent vatten och en bedårande oförstörd utsikt mot fjällvärlden?

Vill inte politikerna ta ansvar för att Storsjön förblir en arena för allmänhetens intresse med friluftsliv, fiske, båtliv och så vidare i stället för en möjlighet för ett bolag att känna snabba pengar på allmänhetens och miljöns bekostnad?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel