Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför riva upp Arenabeslutet?

Vi har hela tiden haft barn och ungdomars idrottande och utbildning som utgångspunkt för vårt ställningstagande avseende den nya idrottsanläggningens utformning, användande och lokalisering. I anläggningen ska det även finnas utrymme för vuxen- och tävlingsidrott samt evenemang av olika slag.

Det är med stor oro som vi från idrotten inväntar kommunvalet 2010. Förespråkare från alliansen i Östersund driver en kampanj för att riva upp Arena- beslutet från i våras.

Våra enkla frågor till dessa förespråkare är varför och vad är syftet? Moderaten Pär Jönsson vill utreda noggrannare var en ny arena ska placeras. Vad ska utredas noggrannare? Alla som varit delaktiga i de två tidigare utredningarna 2008 och 2009 vet att alla föreslagna lokaliseringsförslag är noggrant utredda – inte bara en utan två gånger. Kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och arenautredningen har vid två tillfällen kommit fram till samma slutsats.

Det är faktiskt ganska enkelt. Den typ av idrottsanläggning som alla (även alliansen) är överens om ska byggas får inte plats någon annanstans än på den föreslagna platsen (R3) mellan fotbollsarenan och skid- stadion. Alliansens enda syfte med att riva upp arenabeslutet måste vara att riva upp hela beslutet det vill säga projektbeskrivningen om vad den nya idrotts- anläggningen ska innehålla och användas till. Då, alla idrottande ungdomar, börjar vi snacka år av utredning igen, inte några månader.

Missförståndet att detta är en arena som kan placeras vart som helst är väldigt olyckligt. Att gång efter annan påstå att arenan ska ligga på Campus är inte bara fel utan också omöjligt. Campusförslaget är en skridskooval, skidtunnel och forskning för elitutveckling med mera , ett helt annat projekt som inte tillgodoser ungdomsidrottens behov! Carina Zetterström föreslår att issporterna ska vara på slakteritomten. Både Carina och vi vet att det kommer att innebära en merkostnad på c irka 100 miljoner och tidsförskjutning på 6 10 år innan bygget kan starta.

I över två års tid har vi tillsammans med anläggningsgruppen och projektgruppen noggrant utrett de olika lokaliseringsalternativen och slutsatsen blev att R3, mellan fotbollsarenan och skidstadion är den enda möjliga placeringen. Det finns stora fördelar och synergieffekter med ett samlat idrottsområde. Vid Campus, slakteritomten eller Storsjöstrand är vår uppfattning att vi bygger fast oss och omöjliggör framtida utveckling. Vi bör som Pär Jönsson riktigt påpekat tänka långsiktigt.

Att påstå att detta är ett bråttom-beslut är en skymf mot de prioriterade idrotterna som under nästan tre år lagt ner både tid, pengar och engagemang. Det är ett hån mot alla barn och ungdomar som vistats i Z-hallen de sista 20 åren, bandyungdomar som får isträning när halva vintern gått eller gymna-stikflickor som lyfter ett ton redskap vid varje träningstillfälle.

Både Per Jönsson, Carina Zetterström och vi vet att inga andra lokaliseringars alternativ fungerar om vi ska hålla oss inom projektbeskrivningen och tiden. Om Per Jönsson och Carina Zetterström vill riva upp projektbeskrivningen så är det väl hög tid att man berättar det, för de barn, ungdomar och familjer som ser fram emot nya och bättre förutsättningar hösten 2012.

Vi vill att kommunen bygger en idrottsanläggning som även kan användas för andra evenemang. Pär Jönsson och Carina Zetterström vill bygga en evenemangsarena som även kan användas för idrott. Det är en stor skillnad!

Markus Åkerblom

Klubbchef, Östersunds Ishockeyklubb

Kjell-Åke Andersson

Östersund/Brunflo IF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel