Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför ratar SOK Östersund?

Om ett par veckor presenteras en ny utredning om ett vinter-OS i Sverige 2022. Det unika är att det inte handlar om Östersund den här gången, utan Stockholm och Åre.

Det är möjligen det mest realistiska OS- koncept som presenterats i modern tid. Med Stockholm som huvudort kan kostnaderna hållas på en rimlig nivå. Stockholmarna har ju av allt att döma redan förbyggt sig på anläggningar. Ett OS skulle faktiskt skänka en retroaktiv mening åt jättearenorna Friends och Tele 2, som riskerar att bli tunga ryggsäckar för kommunens skattebetalare.

Såtillvida är vinter-OS i Stockholm en god idé. Men det vanligaste motivet till att vilja arrangera olympiska spel är förhoppningar om att spelen ska bli en tillväxtmotor.

Stockholm lider redan av växtvärk. Staden växer snabbast i Europa, vid sidan av München och London. Den årliga inflyttningen motsvarar ett helt Skellefteå.

Behöver de ytterligare hjälp med tillväxten? Tveksamt.

Det gör däremot Östersund. Att stå som huvudort för ett OS är antagligen för stort. Det tåget har redan gått. Men att finnas med som en av flera tävlingsorter skulle betyda mycket.

Det är därför anmärkningsvärt att Sveriges olympiska kommitté, SOK, som presenterar sitt förslag som samhällsekonomiskt ansvarstagande, inte ens nämner Östersund i utredningsdirektiven.

Östersund är en etablerad vintersportort som redan har vad som krävs. Här finns anläggningar. Erfarenhet. Och snö. Men SOK vill att längdskidor och skidskytte ska äga rum i Stockholm. Vad har de för skäl att rata Östersund? Avståndet kan inte vara något problem. SOK har redan släppt ambitionen om koncentrerade spel. Åre ligger ju ännu längre bort än Östersund.

I helgen avgörs vem som får arrangera sommar-OS 2020. En av finalisterna, Madrid, erbjuder ett "snål-OS utan skrytbyggen", som det hette i en tidningsrubrik. Snålt betyder i det här fallet fem miljarder USA-dollar. Billigt i OS-sammanhang. Stockholm–Åre är också ett lågbudgetkoncept. Det kan göra det gångbart.

Om regeringen ändrar sig och vill ha ett OS i Sverige, bör de rimligtvis kräva att spelen sprids ut på flera orter. Då kan det åtminstone ge regionalpolitiska effekter. Ett OS i Stockholm och Åre skulle bara bidra till överhettningen av två redan överhettade områden.