Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför offra Rödkullen?

Vi markägare har svårt att förstå hur våra folkvalda politiker i Åre kommun så lättvindigt kan säga ja till fortsatt planläggning av det gigantiska expolateringsprojektet i Ullådalen.

Både protestlistor och kommunens egen undersökning tyder på att majoriteten av befolkningen inte vill se sitt unika rekreationsområde byggas ut med många tusentals bäddar, och riskera att bli ett nytt ÅreBjörnen som står tomt och öde 9 månader om året. Ändå säger samtliga partier, utom två, ja. Vi har svårt att förstå varför våra folkvalda väljer att inte lyssna på sina medborgare.

Att dessutom låta detta projekt gå vidare utan att först säkerställa att det i dag redan underdimensionerade reningsverket i Vik fungerar ens för befintliga bostäder samt de tusentals bäddar som håller på att byggas i Björnen just nu är för oss obegripligt. Detta kan omöjligt vara i linje med lagstiftningen för den, enligt EU, skyddade Åresjön. Kolibakterier som med råge överstiger riktvärdet har uppmätts nedströms reningsverket. Att kommunen prioritera nya exploateringar framför medborgarnas hälsa och rätt till rent, friskt vatten, anser vi vara inget mindre än en skandal. Åresjöns status bör utredas innan man tillåter än mer grumling av sjön och ökat utsläpp av fekalier.

Vi ser med förvåning hur kommunen dessutom inte verkar kräva av exploatören att göra en sammanvägd bedömning av det planerade området, planerade liftar och nedfarter samt befintliga dito. Exploatören har tydligt klargjort på såväl hemsida som propagandautskick att framtida liftar och nedfarter ska bedömas enskilt för sig, inte tillsammans med planområdets hus och vägar. Detta är att spela Svarte Petter med naturen, chansa lite och hoppas på det bästa. Att ta sitt ansvar och avkräva en tydlig redovisning av hur sjön kommer att påverkas verkar tyvärr inte vara i kommunens intresse.

Vi markägare har tidigare klargjort att vi kommer plocka bort varenda spår- och ledmarkering i det fall någon del av exploateringarna blir till verklighet. Detta innebär att Ullådalens lättillgängliga och populära, för såväl turister som bybor, ledsystem försvinner. Detta verkar inte bekymra vare sig exploatör eller Åre kommun. Dock är det något vi kommer att göra.

Det är mycket som talar emot hela projektet, och vi tycker det är underligt att Åre kommun fortsätter att driva på för en exploatering som majoriteten av befolkningen inte verkar vilja ha, och där man riskerar ännu mer föroreningar i Åresjön. Kan det möjligen vara så att kommunen i inledningsskedet av projektet lovat lite för mycket som man idag försöker leva upp till?

Slutligen, är det verkligen värt att offra Åredalens sista orörda rekreationsområde till förmån för en ny by som kommer stå spöklikt tomt 9 månader om året?

Markägarna i Ullådalen.

Mats Kålen, Jan Bagge, Bengt Persson, Gunnar Wikström, Arne Granlöf, Allan Andersson, Sören Kristensson m.fl, .J. Cardegren, G. Cardegren, Bertil Lekting, Helen Stranne, Tomas Åslund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel