Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför nej till värmestugan?

Ibland blir man riktigt ledsen och upprörd. Det blev vi efter kyrkofullmäktige i torsdags. Vi trodde då att vi – äntligen – skulle kunna fatta ett beslut som dröjt alltför länge. Värmestugan i Östersund. Som ordförande och vice ordförande i kyrkorådet i Östersunds församling har vi hela tiden sett ett värde i att vi skulle vara eniga, över parti- och nomineringsgruppsgränser. Vi tror att församlingsborna skulle uppskatta det. Det är inte nödvändigt. Vi socialdemokrater tog egen majoritet i kyrkovalet förra hösten. Men ibland tror vi att det finns ett värde i att visa att i vissa frågor, frågor, som vi tror förenar många människor – där står vi tillsammans!

Att värna de som är mest utsatta i vår stad är en sådan fråga. Värmestugan är till för dem som inte har någonstans att vara på dagen, inte har andra vänner är lika utsatta, inte får någon omtanke och kärlek. Vi trodde att Borgerligt Alternativ (BA) och Centerpartiet tyckte detsamma - att: Detta gör vi ihop. Vi struntar i politiska gränser och agerar – för dessa, de mest utsatta.

Men icke. I kyrkoråd och fullmäktige protesterar företrädare för dessa grupper. Gång på gång. Och nu i torsdags igen.

Bordläggning och en arbetsgrupp som arbetar vidare med frågan var alternativet till att vi ville sätta igång i Betelkyrkan (två förslag som är oförenliga eftersom bordläggning innebär att frågan ligger…).

Vi har inlett ett så fint samarbete med denna församling. Deras pastor var med på fullmäktigemötet och beskrev varför deras församling ville upplåta sina lokaler. Vi får disponera dessa utan hyra. Vi åtar oss att rusta dem så att de blir anpassade till den verksamhet som vi planerar. Vi skulle kunna vara klara och flytta in första november.

Men nej! Oppositionen vill inte ha en sådan Värmestuga. De skjuter upp och förhalar. Bordläggningen försenar vårt arbete. Och risken för att kyla och snö hinner komma innan vi har en lösning för dem som behöver en daglig fristad är överhängande.

Vi kallar det obstruktion. Men frågar oss: till vilken nytta? Svara gärna Leif Westergren (BA), Sture Persson (BA), Ragna Unger (BA), Irene Löfgren (C) och Herbert Sjödén (C) m.fl.

Margareta Winberg (S) och Gudrun Olsson (S), Ordförande och vice ordförande i kyrkorådet, Östersunds församling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel