Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför ljuger Israel?

Barn som kallblodigt skjuts ner av israeliska soldater förklaras "döda i korseld". En 500-kilosbomb som släpps på ett överbefolkat slumkvarter, och dödar mängder av civila, sägs vara "en precisionsattack mot en bombfabrik". Skolor, sjukhus och moskéer, som läggs i ruiner tillsammans med de som råkar vara där, är "förstörelse av hem för terrorister".

Varför ljuger den israeliska regeringen så ohämmat om sina förehavanden? Antagligen för att det fungerar.

Det vi ser är Den Stora Lögnen – Die Große Lüge – som styrt envåldshärskare och förtryckarregimer sedan urminnes tider, från förhistoriska despoter fram till Hitler och diktatorer i vår egen tid. Ett system av osanningar, förvrängningar och villospår så enormt att det knappt låter sig genomskådas. Med syftet att mörka den egna agendan och demonisera motståndarnas. Ett koncept ägnat att skapa rasism och inskränkt egoism bland de egna anhängarna, och rädsla och terror bland offren på den andra sidan.

Genom att skapa bilden av att Israels armé är en som aldrig attackerar civila, utan tvärtom stiger åt sidan för att skydda dem – "Världens mest moraliska armé" – säger Den Stora Lögnen att israelerna är civiliserade och humana medan deras palestinska motståndare är inhumana monster som gömmer sig bland civila och använder dessa som mänskliga sköldar. Att Hamas placerar sina raketramper i bostadshus och skolor, och med flit offrar sina egna kvinnor och barn för att lura omvärlden att tycka synd om sig. Ett lögnkomplex som i stor utsträckning gått hem i medias rapportering av sommarens händelser i Gaza – i en konflikt som utmålats som en civilisationernas kamp mellan demokrati, anständighet och heder på ena sidan och islamiskt barbari på den andra.

Den Stora Lögnen säger att palestinierna inte vill ha fred, att Israel inte har någon trovärdig part att förhandla med, att Hamas vill utplåna Israel. Allt, precis allt detta - som tuggats om och om igen av Israels agenter och apologeter på tidningarnas ledar- och debattsidor - är rena lögner. Att bosättningarna och militärposteringarna på Västbanken bara är tillfälliga företeelser som kommer att försvinna om och när palestinierna vill fred är lögn. Att muren byggs för att skydda israelerna mot terrorangrepp är lögn. Allt går ut på att erövra och behålla så mycket av Palestina som möjligt, och ersätta den palestinska ursprungsbefolkningen med inflyttade judar från hela världen.

George Orwell kallade i sin bok 1984 detta system av perverterat nyspråk, där ont är gott och krig är fred, för dubbeltänkande. En logik mot logiken som inte tillåter några gråzoner. En svartvit värld befolkad av onda och goda, rättfärdiga och orättfärdiga. Många av Israels supportrar har ingen önskan att veta sanningen, en sanning som skulle tvinga dem att rannsaka sin egen rasism. Enklaste sättet är att avfärda alla kritiker som antisemiter.

Den Stora Lögnen menar att internationell lag, och olika FN-beslut och resolutioner, bara är till för att komma åt judarna i Israel, att Israel behandlas på ett annat, och värre, sätt än andra länder. Att araberna som helhet är antisemiter med skolböcker ägnade att öka hatet mot judar. Att protesterna mot slakten av civila i Gaza är exempel på den ökande antisemitismen, och inte riktade mot Israels politik. Att kraven på bojkott av Israel är en fortsättning av Hitlers "köp inte av judar-kampanj". Den Stora Lögnen förstör varje möjlighet till en dialog grundad på sanning och verklighet.

En sanning byggd på lögner kan fungera en tid. Den kan lura många ganska länge, men inte alla hela tiden. I slutänden hotar Den Stora Lögnen också Israels möjlighet att leva vidare i fred som en modern stat med en demokrati omfattande alla medborgare på lika villkor. Istället utvecklar den ett system som sedimenterar alla problem ner till användandet av våld som enda kommunikationsmedel, och som ger de förtryckta bara en enda möjlighet – att möta våldet med ännu mer våld.

Gunnar Olofsson

Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel