Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför kan vi inte bara vara Landet Lagom och vara stolta över det?

Man säger ofta att inget är svart eller vitt, men allt oftare ter sig både åsikter, tankar och handlingar just mer så. Svart eller vitt. Mera maniska. Mera kontrollerade. Man kan inte göra något lagom. Det ordet anses till och med fult. Landet Lagom säger man med förakt. Men varför? Just idag, där fler och fler bränner ut sig, vi lider av problem som är relaterade till kraftig övervikt men också undernäring. Människor jobbar tills de stupar, fastän de egentligen inte behöver. För mat på bordet har de, tak över huvudet. Kläder. Sportutrustning. Det enda de inte har är tid. Och när de har tid, så kan man inte vara lagom. Utan då ska det tränas. Helst inför ett maraton. Eller så ska man åka på en resa någon annan aldrig har gjort. Eller så ska man städa. Hela huset. Eller så ska man renovera. Starta nya projekt. Man ska göra allt. För vems skull?

Varför kan vi inte bara vara Landet Lagom och vara stolta över det? Ge oss själva tid, möjlighet och chans att vara lagom? Varför måste allt vara en tävling? Och varför måste det allt som oftast sluta i ett beteende som många skulle klassificera som maniskt?

Jag är elitidrottare. Mitt liv går ut på att tävla. Så tänker de flesta. Inte kan väl du göra så eller du har väl ingen tid för det där eller det där kan väl inte du äta? Men ju mer jag läser bloggar, artiklar, krönikor, följer sociala medier, ju mer inser jag att jag är just lagom. Inte ens i tränandet är jag manisk. Inte i min kosthållning. Jag är inte en manisk elitidrottare. Och få av de mest framgångsrika elitidrottare jag känner är maniska. De är just lagom. Vi har kontroll på det som krävs, men inte mer än så. Så varför kan inte gemene man ta över det? Skippa tävlandet i allt och inget. Sätta sitt välmående i första rum, både det fysiska och det psykiska. Och faktiskt ta hand om sig själv. Och det gör man inte genom att vara manisk. Eller om man nu vill kalla det total kontrollfreak.

För att inte tala om hetsen med alla dieter. Ät detta, ät absolut inte detta, gör si, gör så. Den ena är värre än den andra. Följer man inte en diet, har en tanke bakom hur man äter, är man lat. Odisciplinerad. Man har ingen kontroll. Att äta gluten är farligt. För allt och alla. Att dricka mjölk ska ingen göra, inte ens barn. Kött, oj, oj, så farligt. Fisk. Kolhydrater. Fett. Fiber. Protein. Till slut vet ingen någonting. Ett stresspåslag utan dess like.

Jag träffar människor som så stolt berättar att sedan de gjort si eller så, så har de gått ned så mycket i vikt och de känner sig SÅ mycket bättre och starkare. Klart man går ned i vikt om man förändrar sitt sätt att äta, tar bort något utan att ersätta det med något annat. Man går också ned i vikt av stress. Eller upp i vikt, beroende på hur man försöker hantera det. Man kan också gå ned i vikt av motion, styrketräning eller kriser i livet. All denna hets att förändra sig, för att bli någon annan.

Kan vi inte bara acceptera att vi är landet lagom? Att vi inte behöver vara några andra än familjen Svensson-Lagom? Att vi är personer som mår bra av att få ta ett glas vin någon gång, eller en kaka? Eller en riktigt röd biff? Varför måste vi ge oss själva förbud? Vara så elaka mot oss själv? Vara kontrollfreak?

Nej. Jag tycker vi skiter i kontrollen emellanåt. Slappnar av och är lagom. Njuter och tar oss tid för att vara. Bokar av maratonloppet om man mår bättre av att få en dag i skogen med familjen. För hur egoistisk du än tror att du är, självupptagen, så kan jag, en elitidrottare som är född egoist, faktiskt säga att tid med familjen, dem du älskar, ger mer i livet än medaljer, segrar och uppskattning för en beundrande skara. Kan vi inte bara vara Landet Lagom och tillåta oss själva att må lite bra?

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android