Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför inte satsa på SISU?

Annons

I en revidering av Allmänna riktlinjer och rutiner för bidrag till externa organisationer som Regionförbundet ska besluta om den 16 december i år, framgår att SISU inte ska omfattas av stödet. Alla andra studieförbund får stödet. Den politiska signalen ter sig dubbeltydig. Vi ges inget stöd men i Regionförbundets strategidokument framhålls idrotten som viktig för tillväxt och för fritid, folkhälsa, integration och turism. Det tycker vi är bra eftersom vår verksamhet finansieras med offentliga medel. Satsade medel ska självklart ge effekt bland länets medborgare.

Att inte stödja SISU:s verksamhet får konsekvenser för idrottsföreningarnas verksamhet och därmed också för barn och unga. Ett nej minskar möjligheten för unga ledare att via SISU:s folkbildning, växa som individer och kompetensutvecklas som ledare. Ett nej innebär att färre unga skolas in i sektioner och styrelser och verkar för ett demokratiskt arbetssätt.

SISU:s verksamhet når alla åldersgrupper, har flest deltagare av alla studieförbund i åldrarna 13 – 24 år, där lika många tjejer och killar deltar. Många andra studieförbund når enbart äldre deltagare. SISU är ungdomens studieförbund - en verksamhet som inte Regionförbundet vill satsa på?

SISU finns i hela landet, i hela vårt län, i alla åtta kommuner. Varje offentligt satsad krona ger mer medel tillbaka till kommunen eller länet. Det är så de statliga idrottsstöden fungerar. Med SISU:s avrapporteringssystem vet vi också vart pengarna går, till vilka och hur många utbildningstimmar och arrangemang det blev. Det är så vår deal ser ut – och detta fungerar väl i hela landet – utom i Jämtlands län. Här är Regionförbundet bestämd: Idrotten skall inte ha resurser för utbildning.

Regionförbundet menar att vi redan får så mycket – det är tillväxtmedel som går till arenor, som leder till sysselsättning och varumärkesbyggande med stora tävlingar och tillströmning av kapitalstarka turister. Visst gynnar det idrotten, ja! Men dessa medel svarar inte mot det behov som finns hos våra enskilda idrottsföreningar. Samtidigt är alla tacksamma för att SISU utbildar ideella krafter som kan fungera som volontärer vid stora evenemang och tävlingar. Då är vi bra att ha! Vid nästa tävling är det kanske Regionförbundets politiker som skottar snö, bygger staket, bevakar parkeringar, jobbar i sekretariat och tar ut några semesterdagar för att få förmånen att jobba gratis. SISU idrottsutbildarna tillhandahåller utbildningen! SISU:s folkbildande verksamhet är en förutsättning för att genomföra idrottsevenemang med hög kvalité.

Vi vill poängtera att det inte är vid stora tävlingar och nationalarenor som vårt folkhälsoarbete eller våra folkbildande insatser genomförs. SISU skapar förutsättningar för sund och bra verksamhet på fotbollsplaner, i boxningslokaler, i danslokaler och runt pingisbord. SISU är där – när idrotten lär! I föreningar, i klubbstugor, bland barn, unga och vuxna. Vi ställer oss nu frågan: Varför vill inte Regionförbundet göra satsningar som går tillbaka till medborgarna och som dessutom ger mer stöd från staten? Vad är det som skiljer vårt län från andra län? Är folkbildning genom SISU fel eller tycker ni att vi gör ett dåligt jobb?

SISU Idrottsutbildarna Jämtland Härjedalen och specialidrottsförbunden för Cykel, Orientering, Ishockey, Tennis, Simning, Innebandy, Skyttesport, Gymnastik, Ridsport, Basket, Skidor, Friidrott och Fotboll i Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel