Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför inte fläska på lite?

Som musiker är det alltid hedersamt att få vara en del av människors riter. Det är en ära att få spela eller sjunga på dop, begravningar och naturligtvis bröllop.

Att fylla sina personliga högtider med musik är ju för de flesta människor en nödvändighet. Många har minnen från händelser, platser eller individer som är starkt sammanknippade med musik. Kärlekspar har ofta en låt som de dansade till precis när de träffats och var rusigt nyförälskade. Eller en låt som spelades i bakgrunden när de glitterögt bytte förlovningsringar. För att inte tala om bröllopet då, ingen vigselakt skulle riktigt vara på allvar om den inte innehöll musik.

Vad väljer man då när man ska gifta sig och vill att det ska bli sådär riktigt fint och bra? Absolut det man vill ha, så det så. Gifter man sig i kyrkan måste man inte hålla sig till den ordning som kantor eller präst rekommenderar, även om de många gånger har väldigt bra tips att komma med. Man behöver inte ha tre psalmer, vill man hellre ha Metallica eller Slipknot på cd så får man välja det. För tvehågsna finns i dag väldigt bra bröllopsmaterial man kan lyssna på och välja något som passar ens tycke och smak. Mendelssohns brudmarsch är en häftig låt men varför inte välja Triumfmarschen ur Aida i stället, fast på våra breddgrader blir det lite kinkigt att rodda ihop åtta trumpetare förstås.

Sen kan man komma ihåg att även vid en borgerlig vigsel är det fint att fylla den korta akten med lite musik. Det gjorde jag och den jag gifte mig med då för ett gäng år sen. Vi valde att fylla rådhusets fina akustik med en massa goda musikerkollegors musicerande, bara att få göra entré till en kulad locklåt var en höjdare.

En del modiga och kanske inte så lättrörda människor tar chansen att själva sjunga under sin vigselakt. Ingen har väl glömt Carola Häggkvists bragdnummer under sin vigsel med han Runar, att sen äktenskapet inte höll livet ut är väl en smäll hon fick ta. Det är ju inte allas äktenskap som håller oavsett den musikaliska inramningen. Vi får väl hoppas att det inte går den vägen nu när hon fått äran att förgylla årets kronprinsessbröllop.

Vad som känns roligt med musiken kring detta bröllop är att tonsättaren Karin Rehnqvist skriver ny musik till själva vigselakten. Karin Rehnqvist är förutom en erfaren tonsättare också professor i komposition på Kungliga Musikhögskolan. Det hon skriver blir en gåva från Kungliga Musikaliska Akademien till kronprinsessparet. Med det blir hon den första kvinnan i historien som skriver musik till ett kungligt bröllop. Förhoppningsvis blir det ett verk som blir välanvänt framöver. Det hon skrivit på nu är ett stycke för kör, solist och orkester och hon säger själv att det är musik som är lite högtidlig, högstämd och upplyft. Vem som skrivit texten är fortfarande hemligt.

De övriga valen av artister till bröllopet är enligt mitt tycke i många fall rätt slätstrukna. Agnes, Björn Skifs och Lasse Berghagen. Ingen skugga ska falla på någon av de goda musikanterna, men direkt innovativt och spännande känns det inte. Det finns nog knappast någon artist i världen som skulle nobba det gigget om de fick en förfrågan. Så varför inte fläska på lite när man har chansen?

Vi får väl hoppas att det inte är ett tecken på att den blivande regenten inte har ett så stort musikintresse.