Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför höjer ni fastighetsskatten?

”Tvärtom vad Lindén påstår, vill vi stärka skyddet för de husägare som har lägst inkomster”. Så skriver Berit Andnor, Marie Nordén och Gunnar Sandberg i en replik på ett tidigare inlägg från min sida.

Så, om detta var sant – varför höjer ni då fastighetsskatten för radhus- och villaägare med låga inkomster, personer som sedan decennier råkar vara bosatta i områden där taxeringsvärdena löpt amok? Faktum är att 4 av 10 husägare som bor i dessa områden har låga eller normala inkomster. Det handlar om pensionärer, sjuksköterskor, lärare och vanliga tjänstemän i både offentlig och privat sektor som nu får tusentals kronor i höjd skatt.

Som svar på detta brukar socialdemokraterna hänvisa till en begränsningsregel. Faktum är att trots denna begränsningsregel väntar höjd fastighetsskatt för alla som tjänar mer än 13 306 kronor i månaden, och som råkar vara bosatta i de områden socialdemokratin vill straffbeskatta.

Lägg därtill att även reavinstskatten ska höjas, en höjning som drabbar alla som förr eller senare ska sälja sitt hus.

Visst är det korrekt att få hus påverkas i denna första runda av återinförd fastighetsskatt. Men vad händer vid 2012 års taxering? Senast steg dessa godtyckliga värden med i snitt 35 procent. Hur många småhusägare får då betala fastighetsskatt?

Varför är det  rättvist att höja skatten på småhusägare, när vi redan betalar 12 20 gånger högre skatt än den som äger en bostadsrätt till samma värde? Och varför är det rättvist att skattehöjningen på småhusägare ska finansiera sänkt skatt för just de bostadsrättsägare som redan betalar mindre i skatt? För mig verkar det mer rättvist att sänka skatten till samma nivå som för bostadsrätter.

Så till sist, Villaägarna har kritiserat såväl höger som vänster under den gångna mandatperioden. Vi företräder nämligen inget parti och tar oss därför friheten att reagera mot förslag som ökar godtycket och orättvisan i beskattningen av våra bostäder.

Håkan Lindén

Regionchef Villaägarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel