Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårfloden håller greppet om Jämtland

Vårfloden fortsätter att hålla greppet om Jämtland men på de flesta andra håll verkar den ha lugnat sig.

Annons

– De kallare temperaturerna gör att flödena avstannar med några lokala undantag. Och mycket av snön har smält av, säger Katarina Norén, hydrolog på SMHI.


SMHI varnar fortfarande för extremt höga flöden i Fjällsjöälven från Ormsjön till och med Lesjön.


I Hammerdal i Strömsunds kommun, där en del boende tvingades ro till sina hus i fredags, beskrivs läget nu som stabilt.


– Det är förhållandevis lugnt. Kulmen verkar vara nådd, säger Morgan Olsson, räddningschef vid Jämtlands räddningsförbund.


Fortfarande står dock en hel del båthus, fritidshus och andra mindre byggnader under vatten. Vattennivån tros hålla i sig någon dag till, enligt Morgan Olsson.


Vårfloden fortsätter i större delen av Norrland men området med mycket höga flöden minskar. SMHI varnar dock på sin hemsida för mycket höga flöden i Vindelälven och för höga flöden i de nedre delarna av Torneälven, Kalixälven och Piteälven samt i de nedre delarna av Indalsälven.


De kraftfulla vattenmassorna har tidigare i veckan ställt till stora problem på vägarna i övre Norrland, där flera vägar spolats bort. Men även här börjar det ordna upp sig.


Sammanlagt sju vägar var på lördagseftermiddagen avstängda i Västerbotten och tre i Jämtland. Trafikverket räknar med att flera av dem kommer att kunnas öppna under det närmaste dygnet.