Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårens elände

Annons

Hallå där, alla ni som tycker att det är toppen att våren är här. Ni som sitter och njuter i solgasset och i tankarna börjar marinera fläskkarrén och försöker komma ihåg var ni lagt konservöppnaren till matjessillen. Visst. Det är lätt att vara aningslös och inte tänka på baksidorna när måsarna börjar skria och de första flugorna gör irriterande utfall mot den solrodnade nästippen.

Men jag ska ta er ur soldiset ett tag och påminna om allt elände som våren för med sig. Förutom att man måste vara glad och äta rinnig glass är det en hel del att tänka på. Ni som tycker att TV-programmen börjar konstiga tider. Till exempel att Rapport, som i vanliga fall börjar klockan halv åtta numera sänds redan halv sju. Konstigt, men sant.

Fenomenet kallas sommartid och det är säkert fler än Sveriges kor som har bekymmer med att tiden verkar vara ur led. Ställ fram klockan en timme så kommer ni i fas. Jag har gjort det överallt utom på den krångliga klockan i bilen. I den kommer det att vara vintertid ända tills myndigheterna kommer och viftar med en skrotningspremie. Det där med klockan är förmodligen det minst ansträngande i förberedelserna för att välkomna sommaren.

Det årliga bytet till sommardäck gör att åtminstone jag, funderar på att bli bussresenär på heltid. Skitigt, tung och allmänt eländigt. Lämna bort bilen till någon däckbytare då istället för att gnälla, tycker ni. Javisst kan jag göra det. Men en tanke har slagit mig. Vad har man annars barn till om de inte ska byta hjul? Enligt FN får personer under 18 år inte arbeta, men eftersom hälften av de hemmavarande barnen är över 18 så har jag överlåtit vårdnaden om sommardäcken.

Men att sommarutrusta bilen är sällan prio 1 utan evenemanget måste fajtas mot olika specialarbeten som skolan anser vara viktigare än att få faderns bil i trafiksäkert och lagligt skick. Just som man slår sig till ro med nybytta och ekonomipumpade däck är det dags för nästa bryska uppvaknande. Jo just det. Deklarationen. Den lämnar jag dock med förtroende (och glädje) över till en revisor som har mycket bättre koll än jag på debet och kredit (ord som jag för övrigt inte har den blekaste aning om vad de innebär). Så mycket för frid i vårsolen. Det är ett evigt gnetande innan det är dags att korka upp sockerdrickan, plocka fram den där boken och lägga sig i hängmattan. Det gäller att man passar på och njuter, för hur ivrigt vissa än lovprisar svampsäsong och älgjakt så är det vår bästa tid just nu.

Se till att sätta ungar och revisorer i arbete och sträck ut dig i vårsolen. Du får inte tillbaka chansen förrän om ett år. Var glad, proppa i dig glass, läsk, matjessill och allt annat som hör våren och sommaren till. Bry dig inte om eventuell bukfetma. Du har nästan ett år på dig att förbereda dig inför Beach 2011.