Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våren ökar steglängden

Sakta men säkert intar våren Sverige.

Om meteorologerna får bestämma är det bara delar av Götaland som hittills fått vårvärme men vårtecken har rapporteras mycket längre norrut än så.

Meteorologisk vår är det när dygnstemperaturen ligger över 0 grader sju dagar i rad.

– Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän har i princip fått vår. Även delar av Småland, från Växjö upp till Gladhammar. Ölands södra udde har också fått vår, men inte den norra udden. Skaraborg har vår, men runt omkring är det fortfarande vinter, berättar Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Första huggormen

En rad stationer har också rapporterat över 0 grader sex dagar i rad, bland annat på Gotland, och där blir det också vår det närmaste dygnet.

Den extremt efterlängtade årstiden ökar takten ytterligare de närmaste dagarna då stora delar av Sverige kommer att få åtskilliga plusgrader.

– Det finns goda chanser att våren kommer till övriga delar av Götaland och kanske också till delar av Svealand eftersom det drar upp ganska mild luft och så kommer det att vara veckan ut, säger Linnea Rehn.

De senaste dagarna har det också börjat droppa in vårtecken på Fältbiologerna hemsida. De flesta kommer från södra Sverige, men på Utö i Stockholms södra skärgård har den första huggormen tittat fram och koltrastarna sjunger i Uppsala.

Tranor och sommartid

Ett annat säkert vårtecken kommer från Hornborgasjön där tranorna börjar samlas.

– Här är våren i full gång. Det har kommit 100–200 tranor men också massor med andra vårfåglar som till exempel tofsvipor, sånglärkor, starar, gäss och svanar, säger Anders Bergström på länsstyrelsen i Västra Götaland.

– När det gäller fåglarna är våren runt två veckor senare i år än föregående år, men det är inte alls exceptionellt sent. Folk har ganska kort minne och brukar bara jämföra med de senaste åren. Har man ett tioårsperspektiv så är det inget unikt att fåglarna kommer så här sent.

Den som vill ha ytterligare vårtecken kan väl glädjas åt att sommartid gäller från söndag.