Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våren är här – och fönster måste putsas

Våren är här med allt vad det innebär. Tänk själv när solen lyser in i hemmet – och du inser hur skitiga fönstren har blivit.

Ja och då är det dags att tvätta dem, vare sig du vill det eller inte. Vi ringer därför upp den professionelle fönsterputsaren Björn Rymark för att få lite tips.

Finns det något mirakelknep som man kan ta till nu till våren? Hur är det till exempel med det gamla husmorstipset att få fönstren glänsande genom att torka av med tidningspapper?

– Jag har hört talas om det, men om du torkar rutorna med tidningspapper rör du bara runt skiten, säger Björn Rymark.

Skrapan

Nej några superknep har Björn inte att bjuda på. För att lyckas i konsten att putsa fönster finns inga genvägar. Övning och åter övning är hans grundtips, men han ger ändå några fingervisningar man kan ta med sig på vägen.

Till exempel har man mycket att vinna på att köpa en riktigt bra skrapa. En proffsskrapa kostar några hundralappar, men det är det värt enligt Björn.

– Gummit håller en helt annan kvalitet i en sådan, säger han.

Vad mer Björn utrustar sig med är en mikrofibertrasa, en svabb (”det går även bra med en tvättsvamp”), samt en hink med vatten. Som rengörningsmedel använder han diskmedel.

– Mikrofibertrasan torkar jag av i kanterna med när jag har skrapat. Den håller smuts bra, säger han.

– Förutom diskmedel kan man ha i lite t-röd eller spolarvätska i vattenhinken. Det löser smutsen bättre, fortsätter han.

Om det har rökts i bostaden kan man även hälla i en skvätt ammoniak, som enligt Björn är bra för att lösa upp nikotinet. Det kräver dock försiktighet. Ammoniak är nämligen frätande och färglösande.

Tekniken

Väl klar med alla förberedelser så är det bara att sätta igång med tvättandet. Blöt ner hela fönstret med tvättsvampen eller svabben, inga konstigheter så långt. Det är när man ska börja använda skrapan som det kan bli lite knepigt. Se till att inte missa någon del av fönstret och att det blir helt torrt. Hitta din egen teknik.

– Jag börjar med att dra ett drag på mitten för att få bort vatten. Sedan gör jag ett drag i en s-rörelse uppifrån och ner, säger Björn.

– Sist torkar jag av överflödigt vatten i kanterna med mikrofiberduken, fortsätter han.

Blir det en vattenrand kvar någonstans så har du misslyckats. Då är det bara att göra om proceduren. Ofta inser man inte om man har gjort rätt förrän solen ligger på mot rutan.

– När man är inomhus och solen ligger på så ser du direkt vad du har missat. Alla fukt- och skitfläckar syns då, avslutar Björn Rymark.