Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdplaner och lagrutiner följs inte

Blanketten finns för att göra individuella planer och rutiner finns för lex Sarah
Ändå upprättas inga individuella planer och rutiner kring lex Sarah känner inte personalen till.

I början av juni gjorde IVO, inspektionen för vård och omsorg, ett tillsynsbesök till Socialnämnden i Östersund. Besöket gick ut på att granska socialnämndens arbete med missbruk- och beroendevård.

Under granskningen framkom att socialnämnden har en överrenskommelse med landstinget om en särskild individuell plan, en så kallad SIP. Planen är till för de personer som har behov av insatser från hälso- och sjukvården och socialtjänsten. I planen ska det bland annat framgå vilka insatser som personen behöver.

Men vad som står i papperen är inte lika med som utförs i verkligheten. Under intervjuer som IVO gjorde med personal kom det fram de individuella planerna inte alls gjordes i den omfattningen som de skulle göras. Av de tio ärenden som IVO granskade fanns det behov av en individuell plan hos åtta. Men Ingen hade fått en individuell plan.

Även rutinerna kring lex Sarah anmälningar var heller inget som socialnämnden följde. Rutiner kring hanteringen av anmälningarna fanns men de var inte kända av personalen.

Senast 15 september ska socialnämnden ha vidtagit och planerat åtgärder för det IVO påpekat.