Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdpersonal i Jämtland är landets bäst betalda

Sjuksköterskor, barnmorskor, och biomedicinska analytiker i Jämtlands läns landsting är bland de bäst betalda i landet.

Det visar färsk statistik från Sveriges kommuner och landsting, SKL och Vårdförbundet.

Biomedicinska analytiker i Jämtland har bäst betalt i hela Sverige om man ser till medianlönen.

• Hur kommer det sig att landstinget betalar så pass bra i jämförelse med andra landsting?

– Mycket är en konsekvens av det arbetsfördelningssystem vi arbetat med inom Jämtlands läns landsting där vi går in och värderar arbetsuppgifter utifrån flera olika kriterier, säger personalchef Björn Ahlnäs. Då fick vårdpersonalen en rejäl skjuts uppåt.

Björn Ahlnäs säger att de därefter har hållit uppe lönenivåerna väldigt bra inte minst för att landstinget har ett utsatt läge när det gäller att rekrytera personal.

– Vår ambition har varit att vi i varje fall ska ligga i mitten av lönestatistiken men i dag toppar vi också inom flera kategorier.

Han säger att det ser lika ut på läkarsidan inom olika specialiteter.

– Vi glömmer bort det i bland men i jämförelse med landet så ligger vi lönemässigt bra till.

De centrala avtalen följs varför vårdpersonalen i länet får samma procentuella höjning som andra och därmed kommer de också att behålla sin position. Om inte andra landsting sätter in särskilda åtgärder utöver avtalen för att komma ikapp.