Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdinnor i en reception på sjukhuset ska underlätta resandet för patienterna

En bemannad reception vid huvudentrén på Östersunds sjukhus kommer att underlätta resandet för länets patienter.

Samtidigt hoppas landstingsledningen på att patienterna ska åka mer buss.

Under förra året gjordes 45 procent av alla sjukresor av personer mellan 89-99 år. Personer mellan 80-84 år står för 18 procent av resorna vilket motsvarar 6,5 miljoner.

Nu föreslås att åldersgränsen för taxi utan intyg bör höjas till 85 år.

I omställningsarbetet har tillämpningen av sjukresorna setts över för att sänka kostnaderna och underlätta hanteringen för patienter och personal.

LT har tidigare berättat att det finns ett politiskt önskemål om att underlätta för patienterna så att de via sin kallelse ska kunna åka kollektivtrafik gratis.

Nu genomförs ett sådant försök med början 1 september som ska pågå fram till 31 januari 2011.

En översyn ska dessutom göras av Ambussens sommar- respektive julstängningar. Men det läggs inget förslag på utökning av Ambusstrafiken, först vill de se effekten av tåglinjen mellan Östersund-Umeå som startar hösten 2011.

Däremot vill landstinget utreda om det går att ha en vårdvagn liknande Ambuss på tåget.

Verksamheterna inom sjukhuset har lämnat synpunkter på dagens sjukresor och avgångstider. De olika taxibolagen har också fått tycka till.

I dag går sjukskjutsarna klockan 11.00, 14.00 och 17.00. Det visar sig att mottagningar och avdelningar har olika behov.

Akutmottagningen är helt emot fasta tider med relativt långt avstånd emellan. Verksamheten efterlyser flexiblare tider.

– Sjukresetiderna får konsekvenser som kanske ingen tänker på, skriver verksamhetschefen för landstingsservice, Jonas Törngren, i slutrapporten.

– Exempelvis blockerar detta vårdplatser för nya akuta patienter. En patient kan vara färdigbedömd av läkare på akutmottagningen vid 09.00-tiden men får inte vårdplats förrän efter klockan 14.00, bland annat beroende på sjukresetiderna.

– Patienten får då förlängt sitt akutmottagningsbesök med fem timmar på grund av sjukresetiderna. Detta får i sin tur konsekvenser för bemanningen på akutmottagningen, resurserna räcker inte till för nya ankommande patienter.

Men en gemensam avgångshall med bemanning av värdinnor kommer att underlätta.

Slutapporten avslutas med frågan; Hur gör vi om inte patienten hinner med sista bussen hem?

Svaret är tydligt: Vården beställer hotell.