Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdgarantin påverkar patienter negativt

Vårdgarantin påverkar de mest behövande patienterna inom barn- och ungdomspsykiatrin negativt och ökar pressen på personalen.

Jämtlands läns landsting är ett av 13 landsting som lyckas uppfylla kraven för att erhålla statsbidrag till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, enligt en rapport från Socialstyrelsen. För att få statsbidrag gäller det att landstinget följer den förstärkta vårdgarantin på 30 plus 30 dagar. Det betyder att den som söker vård ska få ett första besök inom 30 dagar och att fördjupad utredning eller behandling ska påbörjas inom 30 dagar efter det första besöket. Enligt Inger Ström, utredare på Socialstyrelsen och rapportens författare, har trycket på BUP ökat och många vittnar om att pressen att klara vårdgarantin går ut över behandlingsarbetet och stressar personalen.

– Det blir ju ett moment 22 för att får inte vi in dem pengarna då kommer vi ju ha ännu färre resurser, säger Elsa Garli, tillförordnad verksamhetschef för område barn- och vuxna inom Jämtlands Läns Landsting där BUP ingår.

Enligt henne används statsbidraget till att anställa personal.

– Så får vi inte in de pengarna så blir det färre resurser, sen så kommer naturligtvis köerna att öka och det vill vi ju absolut inte. Vi vill ju möta barn och ungdomar så tidigt som möjligt, säger Elsa Garli.

Att arbetsbelastningen på BUP i Östersund är hög märks enligt henne då avdelningen har höga sjukskrivningstal samt att många medarbetare säger att de känner sig pressade att klara vårdgarantin. BUP i Östersund står för hela länets verksamhet och enligt Elsa Garli är det ett problem att de har hand om både första och andra linjen. Första linjen motsvarar primärvården vilket betyder att man kan söka sig till BUP utan remiss.

– Det blir på bekostnad av de som behöver mer i fråga om behandling. De får ju stå tillbaka eftersom att de som kommer för ett första besök prioriteras. Det ser vi som ett problem och många i personalen upplever det som väldigt jobbigt, säger Elsa Garli.

Hon tycker att det är svårt att säga hur man skulle kunna förbättra situationen. Vårdgarantin är lag och måste följas och skulle den inte finnas tror Elsa Garli att personalen skulle uppleva vårdköerna som stressande.

– Det är lätt att säga att vi behöver mer resurser men det finns inte pengar till mer resurser. Fick vi önska skulle vi vilja ha mer resurser men det är också jättesvårt att rekrytera psykologer och specialistläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin, säger Elsa Garli.