Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdförbundet ändrar kommunens förslag

Hemtjänsten egen regi är inte patientsäkert anser Vårdförbundet.

– Arbetet med omorganisationen har gått för fort, säger Malin Svelander, distriktssköterska och fackligt aktiv.

Malin Svelander jobbar inom enheten Staden I Östersund tillsammans med sex andra distriktssköterskor. Hon har arbetat som distriktssköterska sedan 2010 och bland hennes arbetsuppgifter inom hemsjukvården ryms hälso- och sjukvårdsinsatser hos patienter i hemmen, handledning och delegering till undersköterskor och personal inom LSS. Hennes jobb innefattar även primärvårdsärenden och tidskrävande administrativt arbete. Till det ska läggas viss ökad arbetsbelastning på grund av stafettläkarstoppet.

– Jag trivs väldigt bra med mitt jobb. Det är ett privilegium att arbeta och möta patienter i deras hemmiljö. Men vi distriktssköterskor har hög arbetsbelastning, stort ansvar och ska behärska ett brett kunskapsområde, säger hon.

Under våren fick Malin Svelander och hennes kollegor veta att den nya omorganisationen skulle bli av, som en del av förberedelserna inför LOV. Facken och legitimerad personal fick komma med synpunkter på organisationsindelningen som samlades in.

– Något som vi distriktssköterskor såg som positivt var tanken på att renodla och specialisera vårt uppdrag. För oss distriktssköterskor inom Hemtjänst egen regi skulle det innebära att vi arbetar enbart med renodlad hemsjukvård, säger Malin Svelander som även är fackligt engagerad inom Vårdförbundet.

Hon påpekar att Vårdförbundet tidigt kom med förslag att man skulle bilda en referensgrupp med expertis från verksamheten där Malin Svelander själv ingår.

– Vi tycker att arbetet med omorganisationen har gått för fort fram. Vi krävde ett infomöte innan sommaren eftersom det var mycket oro bland personalen. Många har gått och varit oroliga över vad som ska ske, var man hamnar, vilka arbetsuppgifterna blir och hur det blir med arbetsbelastningen.

Det senaste förslaget från ledningen har inte godkänts av Vårdförbundet.

– Vi fick in förslag av arbetsgivaren om resursfördelningen samt statistik hämtad ur patientjournaler. Det visade ett högt antal patienter per distriktssköterska och vi insåg att förslaget inte var patientsäkert.

Vårdförbundet lämnade därför ett nytt förslag i måndags till arbetsgivaren som fått bra mottagande och som ska bearbetas.

Förra veckan skulle personalen ha skickat in intresseanmälan om var de ville jobba: i egen regi eller i Hälsofrämjandet. Men den har nu blivit framflyttad.

– Det behövs ett mer genomtänkt förarbete, säger Malin Svelander.

Malin Svelander vill själv gärna arbeta kvar där hon är i dag, men kan också mycket väl tänka sig att jobba inom Hälsofrämjandet.