Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdering klar: Så mycket är ångaren Thomée värd

Östersunds kommun vill sälja Thomée. Nu har experter värderat det anrika fartyget.

Som LT tidigare har berättat vill Östersunds kommun sälja ångaren Thomée. I grunden handlar det om att ingen är intresserad av att hyra fartyget. Camilla Olsson, besöksnäringsstrateg på Östersunds kommun, säger att experter har fått i uppdrag att värdera vad Thomée kan vara värd.

– Vi har begärt en värdering och men har inte fått den slutgiltiga, fast jag har bara fått en preliminär, sade Camilla Olsson för lite drygt en vecka sedan.

Problemet är förstås att kommunen omöjligen kan inleda någon förhandling om försäljning av Thomée om kommunen inte har någon aning om vad den kan vara värd.

Men nu är värderingen klar och det är företaget Shipforsale Sweden som har gjort en uppskattning av prislappen – en uppskattning som inte är helt lätt att göra.

"För Thomée finns det två värden kan man säga. Det högsta och ett mer överskådligt värde har hon som hon ligger i Storsjön med den historia, tillgång till kunnig besättning och kulturstämpel som hon har i området", skriver Shipforsale Sweden i sin värderingsrapport.

I rapporten finns flera prislappar, men enligt värderingsfirman anses det aktuella marknadsvärdet ligga på 600 000 kronor.

"Vi ser flera orsaker till svårigheten att tjäna pengar på Thomée. De mest avgörande orsakerna anser jag vara för litet befolkningsunderlag och för kort säsong. Annan faktor som påverkar är kanske att det finns ett likvärdigt fartyg i Storsjön som är betydligt mer lämpat för charterturer. Med tanke på de investeringar som jag anser behöver göras så är det troligt att det endast finns ett fåtal köpare som kan tänkas vara beredda att betala mer än SEK 500.000 för fartyget. Vi tror att ett absolut maxpris för en som skall fortsätta och driva fartyget i Storsjön är SEK 700.000", skriver Arne Timmerling från värderingsföretaget.