Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdens svettiga sommar

Den långa värmeböljan vi haft i Sverige den här sommaren har överraskat många, inte bara oss i Jämtland. Tidigare somrar har vi upplevt enskilda dagar som blivit riktigt varma, i år har vi haft en extrem värmebölja som dröjt sig kvar och som vi sällan skådat. Värmen har uppskattats av semesterfirare men varit tuff för de som jobbat och för människor som tvingats ligga på sjukhus. Läget har inte varit unikt för Jämtland, flera sjukhus landet över har haft det på samma sätt – varma vårdavdelningar som blivit kämpiga att vistas i för såväl patienter som personal. 

Östersunds sjukhus är byggt med tanke på det klimat som traditionellt sett råder i Jämtland. Ganska kyligt väder – även på sommaren.

På vårt sjukhus kan temperaturen kontrolleras inom vissa verksamheter, till exempel operation och intensivvården. Där finns ett fläktsystem som fungerar i de nedre delarna av höghuset men som inte ger samma effekt på vårdavdelningar högre upp i huset.

För att skydda mot såväl kyla som värme har fönstren ganska nyligen bytts ut i höghuset. Effekten av dessa kommer att utvärderas.

När det gäller byggnaden där den psykiatriska vården bedrivs finns ett fläktsystem men ingen egentlig kylning. Samma sak gäller på Köpmangatan 24, gamla polishuset, där landstinget hyr lokaler.

Det är uppenbart att både patienter och personal haft det svettigt i sommar - det beklagar jag. På de regelbundna möten som samtliga verksamhetschefer och landstingets ledning haft under sommaren har värmeböljan funnits som en stående punkt på dagordningen. Där har det också framkommit önskemål om att underlätta för både patienter och medarbetare. Att som personal vara i ständig rörelse och jobba hårt under en värmebölja är naturligtvis påfrestande, det har jag all förståelse för.

För att underlätta för såväl patienter som personal har vi därför vidtagit de åtgärder vi har kunnat. Det har köpts in ett antal kylanläggningar, fläktar och termometrar – i den mån det har gått att få tag på. Efterfrågan har som bekant varit stor från många håll.

Jag har även gett landstingsdirektören i uppdrag att direkt efter semestrarna se över hur vi i framtiden på bästa sätt kan kontrollera temperaturen i de fastigheter där vård bedrivs. Kostnaden för det måste sättas i relation till risken att vi i Jämtland återkommande drabbas av den här typen av långvarig extrem värme samt det vi som landsting måste avstå från att göra för att klara kostnaden av ett kylsystem.

Harriet Jorderud (S), landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel