Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdens pionjärer

Vårdutbildningen i Strömsund får ökad status och högre kvalitet:

– Ytterst handlar det om att kunna säkerställa behovet av personal inför framtiden, säger Heidi Sundelin.

Annons

Som första kommun i Jämtland har Strömsund och Hjalmar Strömerskolan fått kvalitetsstämpeln "Vård- och omsorgscollege" för sin vårdutbildning. Biträdande rektor Heidi Sundelin förklarar vad som skiljer ett college från ett vanligt gymnasieprogram:

– College omfattar inte bara själva gymnasieprogrammet, utan är en samverkan över hela samhället. Där ingår också vuxenutbildningen och arbetsgivarna, såväl kommun och landsting som privata vårdgivare, och i styrgruppen medverkar även facket och politiker.

Hon berättar att det också innebär att samtliga ämnen, som svenska, engelska och matematik, integreras så att de är adekvata i vårdutbildningen. Praktiken kommer att bli ännu mera gedigen, utbildade handledare och utökad tid för handledning. College omfattar också fortbildning för den redan anställda vårdpersonalen.

Att Strömsund har blivit först i länet att nå certifiering beror på att man redan, sedan två år tillbaka, börjat bygga upp ett fungerande samarbete mellan utbildningsanordnare och arbetslivet tror Heidi Sundelin:

– Det är en liten ort och därför smidigt att samverka. Det finns ett stort intresse hos arbetsgivarna och det finns en politisk vilja. Ytterst handlar det om att kunna säkerställa behovet av personal inför framtiden.

De elever som började på omvårdnadsprogrammet för några månader sedan blir de första som får en heltäckande collegeutbildning. Ingen av eleverna i OP 1 har ångrat sitt programval, men de är osäkra på vad certifieringen egentligen innebär. Deras mentor Rigmor Hedenskog är däremot mycket lycklig över statushöjningen:

– De ungdomar som kan visa upp diplomet kommer att ha ett stort försprång när de ska ut i arbetslivet, för det garanterar att de har en kvalitetsutbildning.

Heidi Sundelin är också övertygad om att de kommer att bli attraktiva på arbetsmarknaden:

– Dessutom får de större möjlighet att kunna få arbete på hemorten. Alla ungdomar vill inte flytta härifrån.